NordNews
Avem ce spune

Platforma DA cere Guvernului să nu aprobe extinderea termenului de scutire a plăților vamale pentru firmele din regiunea transnistreană

Platforma DA cere Guvernului să excludă de pe ordinea de zi a ședinței de azi a proiectului hotărârii privind prelungirea regimului actual de trecere a hotarului cu Ucraina, prin Transnistria, fără achitarea impozitelor de import și cu un control vamal superficial. Potrivit unui comunicat al formațiunii, „aceasta inițiativa unilaterală a Executivului de la Chișinău poate fi catalogată drept o continuare a politicii de susținere a regimului separatist și de tolerare a contrabandei”, scrie Deschide.md. 

„Vă atragem atenția că, termenul de trecere la faza a doua, mai riguroasă, a controlului vamal moldo-ucrainean a așa ziselor importuri/exporturi în/din Transnistria a fost amânat mai multe ori în ultimii 5 ani. Dincolo de faptul că „importatorii” nu achită niciun ban pe TVA și accize în bugetul de stat, vama moldovenească și ANSA nu verifică ca documentele de import să corespundă legislației R. Moldova și nu efectuează niciun control fizic al mărfii. Totodată, nu există nciun mecanism eficient de control vamal, care ar garanta că mai multe produse „importate” în raioanele din stânga Nistrului și neimpozitate, peste câteva ore nu vor fi aduse înapoi în R. Moldova”, se arată în comunicat.

Platforma DA a precizat că partea ucraineană este dispusă să înăsprească controalele în punctele vamale comune la hotar cu R.Moldova pe segmentul transnistrean și, sub aspectul tehnic, nu există nicio problemă pentru trecerea la faza a doua de control: „Lipsește doar voința politică a Chișinăului”.

Potrivit reprezentanților formațiunii, următoarea concesie față de regimul separatist se propune acum pe fundalul unor acțiuni ostile permanente din partea autorităților din Tiraspol.

„Țăranii și antreprenorii mici din teritoriu controlat de autoritățile constituționale nu au acces liber în regiunea transnistreană și sunt supuși la așa-zisul hotar, unor taxe ilegale. Cetățenii Republicii Moldova sunt în continuare răpiți de structurile militare criminale din Transnistria iar instituțiile de învățământ din partea stângă a Nistrului cu predarea în limbă română rămân discriminate și sub presiune continuă. Recent am asistat cu toții la alte gesturi agresive și unilaterale din partea Tiraspolului, cum ar fi aplicațiile militare la hotarul administrativ și închiderea centrelor de eliberare a numerelor neutre pentru autovehiculele transnistrene”, susține Platforma DA.

În acest sens, formațiunea menționează că în 5 luni după alegeri anticipate, „noua guvernare așa și nu a venit cu o viziune clară și abordare sistemică a problemei transnistrene în interesul național, fără multiple facilități pentru regiunea necontrolată, care aduc un prejudiciu enorm Republicii Moldova”.

Amintim că Guvernul urmează să examineze astăzi un proiect de hotărâre cu privire la prelungirea cu încă șase luni a regimului trecerii posturilor vamale la hotarul estic pentru agenții economici din regiunea transnistreană „fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică, prohibițiilor, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata