NordNews
Avem ce spune

Platforma DA condamnă proiectul de lege al PSRM privind lustrația

Platforma DA condamnă vehement proiectul de lege înaintat de socialiști privind procesul de lustrație, care este făcut într-o „manieră de umilire și deformare crasă a dezideratelor cetățenilor, pusă în practică de alianța Șor-Dodon-Plahotniuc, alianță care pune în pericol și relațiile Moldovei cu partenerii externi”. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de către deputații Platformei DA, Alexandru Slusari și Vasile Năstase, scrie realitatea.md.

„Noi pledăm categoric pentru un proces autentic și plenar al lustrației clasei politice pe întreaga perioadă a capturării statului și nu putem accepta deturnarea și compromiterea acestei idei nobile de către forțele politice, care în primul rând ar trebui să fie supuse purificării politice și anchetării de ordin penal. Suntem convinși că un proiect de anvergură al lustrației clasei politice poate și trebuie să fie examinat și pus în legitimitate de un alt Parlament, care va fi format în urma alegerilor anticipate”, au precizat deputații.

Totodată, Platforma DA spune că, actuala situație politică din Republica Moldova creată după o înfrângere zdrobitoare a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, este de natură să deturneze voința cetățenilor de schimbare, exprimată în mod democratic în cadrul scrutinului.

„Președintele încă în exercițiu a întrecut orice linie roșie în politica sa de populism electoral agresiv, care deseori servește drept paravan pentru  târgurile obscure făcute departe de ochii lumii de Dodon cu Șor și Plahotniuc. În dorința sa malefică de a se menține la putere dincolo de funcția pe care a pierdut-o, Dodon, prin majoritatea creată în legislativ, recurge la cele mai penibile abuzuri. Pe lângă adoptarea disperată și cu încălcarea tuturor procedurilor legale a unor legi antipopulare, Dodon și acoliții săi recurg și la alt gen de subterfugii: ei compromit inițiativele valoroase ale Platformei DA, substituindu-le cu variante trunchiate și total denaturate ale proiectelor noastre”, se precizează într-un comunicat de presă al Platformei DA, făcând trimitere la un proiect de lege inițiat de Vasile Năstase, la fel la subiectul lustrației.

„Astfel, noua majoritate Kroll-Bahamas, a venit cu proiectul său de lustrație, deși anume Igor Dodon a torpilat ani în șir adoptarea unui proiect veritabil pe acest subiect de importanță crucială pentru țară. Prin proiectul așa numitei lustrații înaintat de deputații socialiști (o plagiere primitivă a proiectului de lege înregistrat de fracțiunea Platformei DA) aceștia urmăresc scopul meschin de a înlocui șefii actuali ai Agențiilor de reglementare cu persoane comode lor prin împărțirea banală și abjectă a funcțiilor decizionale din stat, conform intereselor celor trei grupări politico-criminale.

Platforma DA are o abordare mult mai amplă referitoare la subiectul lustrației. Noi am încercat să promovăm acest proiect necesar pentru a elibera statul din captivitatea oligarhatului, imediat după ce, în iunie 2019, parlamentul a adoptat Declarația privind capturarea statului. Perioada lustrației nu ar trebui să se rezume la doar trei ani, 2016-2019, și nici la prevederi care ar viza la un grup îngust de demnitari publici. Proiectul Platformei DA cuprinde și evenimentele din 7 aprilie 2009, și perioada de subordonare unui regim odios a sistemului judiciar demarată în anii 2010-2011, și capturarea majorității instituțiilor statului din 2012-2014, ceea ce a făcut posibilă desfășurarea operațiunii Laundromat, comiterea multiplelor atacuri raider de rezonanță și devalizarea uriașă a sistemului bancar”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, Platforma DA atrage atenția că socialiștii ar omite cu bună știință în proiectul lor necesitatea lustrației judecătorilor și procurorilor investiți în funcții în toată perioada statului capturat, precum și a lui Igor Dodon însuși, care, în calitate de președinte în 2016-2019, a desemnat, la comanda lui Plahotniuc, zeci de judecători subordonați acestuia.

Precizăm că, după ce președintele Igor Dodon a pierdut alegerile și urmează să părăsească instituția prezidențială până la finele acestui an, socialiștii din Parlament și-au amintit de declarația privind caracterul captiv al statului, votată acum un an și jumătate atunci când au coalizat cu Blocul ACUM și vor să curățe statul „de influența oligarhică”. Astfel, deputații PSRM au înregistrat la începutul lunii decembrie un proiect de lege prin care propun demiterea prin derogare de la lege a conducerii unui șir de instituții de stat, numită în perioada anilor 2016-2019, atunci când la guvernare s-a aflat Partidul Democrat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata