NordNews
Avem ce spune

Platforma DA prezintă 15 măsuri prioritare ale noului guvern pentru primele 100 de zile în domeniile sănătate și economie

Liderii Platformei DA, președintele Andrei Năstase și vicepreședinții Alexandru Slusari și Igor Munteanu, au susținut o conferință de presă, prezentând 15 Măsuri prioritare ale noului guvern pentru primele 100 de zile în domeniile sănătate și economie ”REZILIENȚĂ, SĂNĂTATE PUBLICĂ, GUVERNARE EUROPEANĂ PENTRU CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA”, scrie deschide.md

Republica Moldova traversează una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai dificilă perioadă din istoria sa. Din păcate, aceasta este cu atât mai dramatică cu cât criza generalizată în care ne aflăm este gestionată incompetent și iresponsabil de către factorii de decizie. Tocmai de aceea astăzi este nevoie de o schimbare radicală și energică a abordării riscurilor enorme la care suntem supuși pe dimensiunile sanitară, economică și socială, este nevoie de un set de măsuri imediate, implementarea urgentă a cărora ne-ar oferi tuturor o șansă reală de a depăși cu bine situația”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Aceștia au propus soluții bune pentru sistemul de sănătate, business și siguranță socială, însă nu au fost auziți de actuala guvernare. Astăzi, sintetizând toate propunerile în vederea gestionării corecte a crizelor din domeniile sanitar, economic și social, făcute pe parcursul ultimelor luni, dar și a perspectivelor curente, Platforma DA propune 15 Măsuri prioritare ale noului guvern pentru primele 100 de zile în domeniile sănătate și economie:
Economie:
1. Măsuri de acoperire parțială a pierderilor suferite de IMM în timpul crizei. Atragerea maximală a resurselor externe pentru majorarea semnificativă a Fondului de garantare a creditelor pentru acest sector.
2. Deblocarea situației cu eliberarea certificatelor de forța majoră pentru persoanele fizice și juridice, care au suferit în urma restricțiilor pandemice de activitate.
3. Stimularea producătorilor autohtoni. Integrarea producătorilor autohtoni în rețele de producere și lanțuri valorice: programul de cooperare a fermierilor cu rețelele de retail din RM, program de retehnologizare a industriilor locale, Program de substituire a importurilor pentru industria automobilistica.
4. Atragerea investițiilor străine în direcția re-industrializării economiei RM. Elaborarea conceptului subvenționării unor programe de retehnologizare (co-finanțare a utilajelor incluse în dezvoltarea de noi linii de producție sau tehnologii cu potențial pentru dezvoltare și inovație).
5. Rectificarea bugetului prin reducerea maximală a tuturor cheltuielilor, care nu sunt urgente, atragerea fondurilor externe și concentrarea resurselor financiare pentru sprijinul medicilor, păturilor socialmente vulnerabile și agenților economici, care au suferit în urma epidemiei.
6. Asigurarea predictibilității în agricultură prin stabilirea a min 3% din cheltuielile bugetare pentru FNDA. Adoptarea de vacanțe de plată ori scutirii de la plata a unor impozite pentru agricultorii afectați de calamitățile naturale în 2020. Examinarea posibilității compensării unor cheltuieli pentru procurarea seminței de grâu și orz.
7. Elaborarea unei strategii de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Lansarea mai multor programe naționale de susținere a leasingului la tehnica agricolă.
Aceste măsuri prioritare ale noului guvern pentru primele 100 de zile în domeniile sănătate și economie, trebuie implementate hotărât, profesionist și prin mecanisme elaborate conform standardelor practicate în statele care au reușit să administreze adecvat domeniile afectate de pandemie și restricțiile implicite, susține Platforma DA, și acceantuează că este pregătită să pună în aplicare aceste măsuri chiar din acest moment și este nevoie doar de manifestarea unei responsabilități mature a forțelor politice din legislativ pentru a oferi o șansă acestei țări și oamenilor săi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"