NordNews
Avem ce spune

Platon din nou în atenția PCCOCS: ,,A ascuns milioane de lei de la stat”

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au inițiat o cauză penală pe numele lui Veaceslav Platon luni, 27 decembrie 2021, în temeiul bănuielilor rezonabile de săvârșire a evaziunii fiscale de către acesta în calitate de persoană fizică. Suma impozitului, care conform Serviciului Fiscal de Stat nu a fost achitat, este de peste 7 milioane lei și se referă la perioada anilor 2012-2015, scrie realitatea.md

Proces penal a fost întocmit în baza raportului de autosesizare din luna septembrie 2021 de către acuzatorul de stat care anterior, în cadrul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire în privința numitului, a renunțat la acuzare.

Din motive neclare, conducerea anterioară a Procuraturii nu a dispus examinarea raportului procurorului așa cum o dictează prevederile imperative ale Codului de procedură penală, ci a optat pentru transmiterea actului de sesizare a procurorului ca o simplă informație către organele de investigații”, se menționează în comunicatul de presă al PCCOCS.

Ulterior, după schimbarea conducerii Procuraturii, în cadrul verificării circumstanțelor de renunțare la învinuire, au fost verificate și alte acțiuni care ar fi suspecte în sensul favorizării lui Veaceslav Platon în acest proces penal. Așa a fost depistat actul de sesizare a procurorului din septembrie 2021.

În noiembrie 2021, fiind puse în aplicare corectă prevederile articolului 274 din Codul de procedură penală, raportul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Prin urmare, la 27 decembrie 2021, după examinarea actelor de constatare, inclusiv opinia emisă de Serviciul Fiscal de Stat, procurorii PCCOCS au dispus pornirea urmăririi penale în baza articolului 244/1 din Codul penal (evaziunea fiscală de către persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător).

Procuratura anunță că acțiunile persoanelor responsabile din cadrul PCCOCS, care au admis încălcări, vor fi verificate, iar în rezultat, se va dispune în conformitate cu prevederile legii. Informații suplimentare de interes public vor fi difuzate pe parcursul derulării investigațiilor în această cauză penală”, se precizează în același comunicat.

Este de menționat că fosta conducere este reprezentată de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Anume el i s-a adresat în unul din video-urile apărute în presă către Veaceslav Platon ca „Slava”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata