NordNews
Avem ce spune

Ploile torențiale din ultimele zile au făcut ravagii în nordul țării

Ploile din ultima perioadă au făcut prăpăd în nordul republicii. Din cauza intemperiilor, în raioanele Edineț, Glodeni și Rîșcani au fost inundate zeci de gospodării, afectate 400 de hectare de teren agricol și livezi. Pentru a redresa situația au fost necesare intervențiile salvatorilor.
Astfel, a fost evacuate apa din beciurile a paisprezece gospodării particulare din câteva sate din raioanele Glodeni și Rîșcani.Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la Fălești au fost inundate 5 gospodării.
Cele mai afectate suprafețe de teren agricol sunt înregistrate în raionul Rîșcani,  pagubele provocate constituind aproape patru milioane de lei.
“În raionul Rîșcani au fost afectate în jur de 300 ha de teren, iar pagubele materiale au ajuns la aproape 4 milioane de lei”, afirmă președintele raionului Rîșcani, Iurie Urzică.
Intervenția pompierilor a fost necesară și în raionul Edineț, după ce un segment de aproximativ de 5 m din barajul de protecție al unui lac din apropierea satului Cepeleuți a fost deteriorat. Pentru a preveni pericolul de inundații a mai multor case de locuit, salvatorii au efectuat lucrări de pompare a apei din lac în râul Racovăț. Din cauza precipitațiilor au fost inundate parțial 15 grădini particulare și  afectate 70 de hectare de livezi.
“Au fost deconectate câteva străzi de la lumină și afectate peste 70 ha de livezi de meri, caiși, cireși. Pagubele încă nu au fost stabilite”, a precizat Iurii Garas, președintele raionului Edineț.
Pierderi foarte mari au fost contabilizate și în raionul Glodeni, unde, potrivit președintelui de raion, Ion Cojocari, au fost distruse numeroase culturi agricole, iar prejudiciile urmează a fi evaluate.
“Avem pierderi foarte mari, au fost distruse culturi agricole de floarea-soarelui, grâu, porumb, mai exact în satele Cobani, Fundurii Vechi, Camenca, Limbenii Vechi, Ustia.
La moment, sunt evaluate prejudiciile cauzate, iar accesul la terenurile afectate nu este încă posibil”.
În următoarele zile, pe întreg teritoriul țării, se așteaptă precipitații izolat foarte puternice. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de subinundații până pe 7 iunie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"