NordNews
Avem ce spune

Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A debutat cu placheta de versuri „Alarma”, temele fundamentale ale liricii sale fiind mama, patria, iubirea, copilăria. Puse pe muzică, versurile sale sunt cântate și astăzi.
Opera poetului a avut un rol considerabil în perioada renașterii naționale în anii ’90. Grigore Vieru a luptat pentru limba română și trecerea la grafia latină, pentru istoria națională netrucată, a elogiat libertatea și a insuflat demnitate, fapt pentru care a fost îndrăgit de popor, dar blamat de cei de la guvernare.
La 16 ianuarie 2009, automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat în stare grava la spital, unde s-a stins din viață la 14 februarie  în urma  unui stop cardiac.
Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României”, iar câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău și o stradă din Iași îi poartă numele. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"