NordNews
Avem ce spune

Politolog român: Riscul unui atac nuclear este puțin probabil, dar niciodată imposibil

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin este un act disperat care dă dovadă de slăbiciunea trupelor ruse  și înfrângerea acestora, afirmă politologul român Cristian Pîrvulescu. Potrivit specialistului, în Republica Moldova, la moment nu există niciun risc de pericol nuclear.  Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii  „Punctul pe Azi.

 „Totul va depinde de desfășurarea luptelor pe front. Situația este de fapt una disperată. Mobilizarea parțială este un act disperat, în același timp cu referendumurile despre care s-a vorbit și care ar trebui să pună armata ucraineană în defensivă pentru că există pericolul nuclear. Eu cred că trebuie să privim cu circumspecție toate afirmațiile bombastice ale lui Vladimir Putin pentru că nu este singur pe lume.

Nu cred că există un risc real în ceea ce privește folosirea armei nucleare. El există întotdeauna și este folosit în escaladarea verbală a conflictului, iar în ceea ce privește Republica Moldova, riscurile pot să apară în cazul unei contraofensive rusești care se îndreaptă spre Odesa și care ar reuși eventual să ajungă acolo, ceea ce este greu de crezut, dar nu este niciodată imposibil.

Rusia va crea, probabil, diversiuni în Republica Moldova, în stânga Nistrului, dar nu va ataca Republica Moldova în niciun, caz pentru că nu are posibilitatea”.

Amintim că, la Ședința Consiliului Suprem de Securitate de sâmbătă, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale. CSS a aprobat un set de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri, monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă, pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative în cazuri de urgență, verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"