NordNews
Avem ce spune

Poroşenko anunţă încetarea legii marţiale în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri ridicarea legii marţiale instaurate la sfârşitul lui noiembrie în mai multe regiuni ucrainene de fontieră, în urma unei confruntări maritime armate cu Rusia în largul peninsulei anexate Crimeea, transmite digi24.ro.
Rusia a imobilizat, la 25 noiembrie, trei nave de război ucrainene în largul Crimeei şi a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bord, pe care i-a acuzat că au pătruns ilegal în apele sale teritoriale.
Aceasta a fost prima confruntare militară făţişă între cele două ţări după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, şi izbucnirea în acelaşi an a conflictului militar în estul Ucrainei între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi.
După această confruntare maritimă, Poroşenko a acuzat Rusia că şi-a consolidat puternic efectivele militare la frontiera între cele două ţări şi a evocat ameninţarea unui „război total”.
Autorităţile ucrainene au introdus atunci, ca răspuns, legea marţială pe o perioadă de 30 de zile, în regiuni de frontieră şi de coastă – ultimul episod al crizei fără precedent în relaţiile între cei doi vecini.
Acest termen expira miercuri, însă autorităţile au lăsat să planeze îndoiala cu privire la voinţa lor de a prelungi această măsură controversată, care permite mobilizarea cetăţenilor, reglementarea presei şi limitatea adunărilor publice.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că susţine militar şi financiar separatiştii proruşi în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"