NordNews
Avem ce spune

Pregătiri de 9 mai în vreme de pandemie. Dorința lui Igor Dodon costă bugetul 2,33 milioane de lei

Coronavirusul și criza, inclusiv financiară, cu care se confruntă bugetul de stat, nu au oprit dorința președintelui Igor Dodon, de a repara Complexul memorial „Eternitate”. Lucrările de renovare au demarat în plină pandemie, la mijloc de martie 2020 și urmează să fie finalizate până la începutul lunii mai, din buget fiind scoase 2,33 milioane de lei, scrie Cotidianul.md.

În timp ce Guvernul și Primăria Capitalei au demarat campanii pentru a strânge fonduri de la cetățeni pentru spitalele și medicii care luptă în prima linie cu coronavirusul, din fondurile Ministerului Apărării s-au alocat aproape trei milioane de lei pentru ca lucrările de reparație ale Complexului Memorial „Eternitate”, promise în urmă cu doi ani de șeful statului, să fie realizate, conform unei investigații a Ziarului de Gardă.

LA 13 martie 2020, în Republica Moldova erau înregistrate 8 cazuri de coronavirus, iar autoritățile se pregăteau să decreteze „stare de urgență” în legătură cu răspândirea virusului care a ucis, în întreaga lume, peste 45 de mii de oameni.

În aceeași zi, la Agenția Achiziții Publice era înregistrat contractul semnat de Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării și firma „Magda” SRL pentru „reparația elementelor de bază din cadrul Complexului Memorial „Eternitate”. Valoarea lui constituie 2,33 milioane de lei.

Clauzele aferente contractului prevedeau începerea lucrărilor în ziua de 18 martie 2020, imediat după decretarea stării de urgență, iar finalizarea lor – la 30 aprilie, cu o săptămână înainte ca în Republica Moldova guvernarea socialistă să sărbătorească împlinirea a 75 de ani de la „victoria în războiul pentru apărarea patriei”.

Marți, 31 martie, lucrările de reparație erau în toi. O panglică de culoare roșie înconjura intrarea principală, iar pe poartă era aplicată o foaie simplă, cu următorul mesaj: „Acces interzis. Lucrări de reparație”. Pe teritoriul Complexului puteau fi observați câțiva bărbați și schele care înconjurau obiectivele supuse renovării. Se muncea și în afara Complexului.

„Magda” SRL a fost fondată în 1992, avându-l în calitate de fondator și administrator pe Mihail Munteanu. Firma este o abonată a contractelor cu statul, efectuând în ultimii ani lucrări de reparație sau livrare de mobilier pentru mai multe instituții de stat.

Cel mai bănos contract din ultimul an, în valoare de 6,5 milioane de lei, a fost semnat tot cu Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării pentru „reparația capitală a sediului Orchestrei prezidențiale” în luna iunie 2019. Un alt contract important a fost semnat de companie în 2018, când a reparat, pentru aproximativ 7 milioane de lei, blocurile administrative ale Ministerului Finanțelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"