NordNews
Avem ce spune

Premieră pentru medicina din R. Moldova. A fost efectuată o operație de extragere a unui glonț din capul unui tânăr

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Prin operația inedită, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an și jumătate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, scrie agora.md. 

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.
Potrivit profesorului Grigore Zapuhlîh, o astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență, pentru că sunt necesare investigații amănunțite.
Tânărul a fost împușcat în tâmpla stângă, glonțul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumătate. Când și-a revenit, prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui, pe motiv de prezența unui corp străin endocranian manifestat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunța doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții pacientului.
A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh, astfel fiind decisă internarea la INN, după care a urmat intervenția chirurgicală efectuată de către același profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.
Din fericire, povestea a avut un sfârșit bun. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a scăpat cu viață.

Cu greu am găsit glonțul căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțului dar și faptul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând așezat în mașină, a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu succes, fără apariția complicațiilor neurologice, în două săptămâni pacientul fiind externat.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"