NordNews
Avem ce spune

Premierul evită să spună între cine a fost războiul din 1992 și dă de înțeles că nu va cere deschis retragerea trupelor rusești: Trebuie de acționat diplomatic

Prim-ministrul, Ion Chicu, a evitat să spună clar cine se face vinovat de începerea războiului de pe Nistru din anul 1992 și cu cine a luptat Republica Moldova atunci.
După ședința tradițională dintre premier, șeful statului și președinta Parlamentului, Chicu a ieșit în fața presei pentru a oferi detalii despre ce s-a discutat. Fiind întrebat de jurnaliști evenimentul marcat astăzi, Ion Chicu a refuzat să spună clar între cine s-a dat luptele din 1992, oferind un răspuns evaziv.
Retragerea oricăror trupe este prima sarcină a oricărui stat. Țara trebuie să rămână fără trupe străine. Dar între a declara și a face lucruri concrete este o diferență mare. S-a cerut de mii de ori retragerea trupelor străine, dar pe de altă parte se fura miliardului. Haideți să facem ca statele civilizate, să ne rezolvăm întrebările. Trebuie de acționat diplomatic cu măsuri absolut gândite. Haideți să acționăm uniți. Trebuie să fim uniți și o să se retragă. Declarațiile tari sunt inutile. Trebuie să negociem retragerea armatei ruse”, a spus Chicu.
Totodată, premierul a început declarațiile de astăzi după ședința de lucru de luni dintre Dodon și Greceanîi cu un mesaj dedicat evenimentului de comemorare a eroilor decedați în timpul conflictului armat de pe Nistru, din anul 1992.
Astăzi este 2 martie 2020, 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, război purtat de cei mai buni fii ai neamului nostru, pentru apărarea integrității, independenței și suveranității țării. Ca și orice război, ceea ce s-a întâmplat patru luni la Nistru a fost cea mai mare tragedie de la independență încoace. O durere care nici astăzi nu trece. Un război care a trebuit să ne învețe multe, dar nu pe toate le-am învățat. Principalul e că nu am învățat să fim uniți în fața provocărilor și pericolelor. Noi asta nu am învățat și trebuie să învățăm încă. În 1992 țara a rămas dezintegrată nu doar pe Nistru. De atunci suntem scindați, dezintegrați ca societate, ca popor. După cum știți, cei scindați și dezintegrați sunt ușor de învins. Acest fapt este folosit de prea mulți în jurul nostru. Este Ziua Memoriei, eroilor căzuți pentru patrie și noi trebuie s-o comemorăm așa cum se cuvine unui neam și popor destoinic”, a fost mesajul lui Ion Chicu.
 
Sursa: realitatea.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata