NordNews
Avem ce spune

Premierul Poloniei: Văd multe amprente ale forţelor ruseşti în R. Moldova. Este o țară vulnerabilă

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a devenit cel mai recent exemplu de lider important care a subliniat necesitatea de a-i proteja pe moldoveni, afirmând că „amprentele” Rusiei pot fi găsite peste tot în acest mic stat, iar aliaţii NATO „trebuie să îi ajute cu toţii” de dragul stabilităţii în Europa, scrie news.ro

Mateusz Morawiecki a acordat duminică un interviu la CBS News, unde a fost întrebat dacă are dovezi că Rusia va încerca să mute conflictul şi în alte ţări, inclusiv în Polonia, în condiţiile în care Moldova, unul dintre vecinii Ucrainei, a avertizat că există un complot pentru răsturnarea guvernului lor şi deschiderea unui nou front în război. În acelaşi timp, un aliat al lui Putin a declarat recent că Rusia ar trebui „să denazifice şi să demilitarizeze Polonia în continuare”. 

„Ei bine, în primul rând, pot vedea tot mai multe provocări în jurul nostru. Una dintre rachetele sistemului de apărare ucrainean a căzut pe teritoriul polonez, omorând oameni. Şi aceasta a fost o consecinţă directă a unui atac cu rachete din partea Rusiei asupra Ucrainei. Acum câteva zile, o altă rachetă a trecut peste teritoriul României. A fost trimisă pe deasupra teritoriului României şi da, văd multe amprente ale forţelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova. Aceasta este o ţară foarte, foarte vulnerabilă şi noi toţi trebuie să-i ajutăm. Polonia oferă sprijin financiar pentru ca Moldova să supravieţuiască în această perioadă foarte dificilă”, a declarat premierul Poloniei.

„Cred că noi, ţările NATO, suntem cu toţii foarte în siguranţă. Dar nu este vorba doar despre noi. Este vorba, de asemenea, despre crearea stabilităţii în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă. Şi dacă nu reuşim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă-tampon, ceea ce nu este nu este corect”, a arătat Mateusz Morawiecki.

Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina se apropie de împlinirea unui an, locuitorii din Republica Moldova sunt neliniştiţi de ceva mai mult decât de rachetele rătăcite care au pătruns pe teritoriul lor de pe câmpul de luptă din apropiere. În capitala Chişinău şi în tot Occidentul se trag semnale de alarmă cu privire la faptul că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să destabilizeze guvernul moldovean. Luna trecută, şeful serviciului de securitate al Republicii Moldova a avertizat că există un risc „foarte mare” ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în partea de est a ţării în 2023.

Luni, preşedinta Maia Sandu a avertizat în legătură cu un presupus complot rusesc pentru a-i destabiliza guvernul. Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat vineri „îngrijorarea profundă” cu privire la perspectiva ca Moscova să se amestece în această ţară mică – explică CNN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"