NordNews
Avem ce spune

Premierul român Ludovic Orban, de Ziua Românilor de Pretutindeni: Suntem uniți. Sângele apă nu se face

Premierul României Ludovic Orban a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Acesta menționează în mesajul său că perioada de pandemie a demonstrat că românii, din orice colț al lumii, sunt uniți subliniind că ”sângele apă nu se face”. Premierul reiterează că guvernul român a ajutat frații de peste Prut, din R. Moldova, în lupta cu COVID-19 și că a alocat resurse pentru păstrarea identității românești în comunitățile istorice. În continuare puteți vedea mesajul integral al lui Orban.

Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați.
În pofida distanței fizice care ne desparte și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, sângele apă nu se face”. 

Fie că ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni.
Am considerat de datoria Guvernului să-i susținem în mod concret pe frații noștri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite să contribuie la păstrarea identității, tradițiilor și culturii românilor din comunitățile istorice, dar și din cele  recent formate. 
Indiferent pe ce meleaguri de află, comunitățile de români din afara granițelor întregesc cu mândrie neamul și națiunea română.
Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul. Am apreciat că este responsabilitatea autorităților statului să le ofere oportunități pentru ca tot mai mulți să rămână acasă. La nivelul Guvernului avem în vedere noi măsuri care să îi determine să-și pună în valoare aici, în țară, expertiza și experiența acumulate în străinătate. Este în beneficiul tuturor să construim împreună România europeană, țară în care sunt apărate și garantate libertățile și drepturile cetățenilor și care oferă fiecăruia șanse la o viață mai bună și la prosperitate. 
Poporul român are nevoie de toți fii săi, indiferent în ce colț al lumii se află.
La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!”
Menționăm că, în ultima duminică a lunii mai este marcată, din anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"