NordNews
Avem ce spune

Presa independentă nu poate exista în R.Moldova fără granturi

Jurnaliştii din toată lumea au azi motiv de sărbătoare. Începând cu anul 1991, la 3 mai este marcată Ziua Internaţională a Presei Libere.
Potrivit ultimului clasament al libertăţii presei, publicat în anul 2017, Republica Moldova ocupă locul 91 din 180 de state analizate. Primele trei poziţii sunt ocupate de ţările din nordul Europei – Norvegia, Finlanda și Suiedia, iar ultimele de Eritrea, Coreea de Nord și Turkmenistan.

Potrivit lui Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, începând cu anul 2018, s-au întâmplat multe lucruri urâte, cum ar fi concentrarea pieței mediatice.
„Cel mai trist lucru este că securitatea morală și fizică a jurnalistului este sub un foarte mare semn de întrebare, pentru că acesta poate fi ținta unor atacuri verbale dar și altele, care, de altfel, sunt puse la cale de către politicieni. Deși a existat o  plângere depusă de patru televiziuni de la Chișinău, lucrurile nu s-au mișcat deloc. Deci, lucrurile sunt foarte triste, nici nu ne așteptam să vorbim despre acest regres pentru secolul 21, în anul 2019, într-o țară care are acord de asociere cu UE. A trebuit, din contra, să facă tot ce trebuie ca presa să fie cât mai liberă, dar situația din țara noastră este poate mai bună decât în Rusia, dar ne putem compara cu țările cu democrație avansată.”, a precizat Petru Macovei.
Ruslan Mihailevski, redactorul șef al ziarului independent „ESP” din Bălți, spune că presei independente îi este foarte greu să supravețuiască în ziua de azi, și pentru ca ea să existe în continuare e nevoie fonduri și granturi acordate de partenerii de dezvoltare străini.
„Există presa angajată, care nu depinde de condițiile de piață, și este finanțată de politicieni și oligarhi, și este presa independentă, care este finanțată de publicitate și de alte surse. De aceea eu consider că avem condiții inegale. Presei independente este mai greu să supravețuiască, deorece mereu trebuie să ne gândim de unde să luăm surse financiare, și, din acest punct de vedere, suntem discriminați.”
De asemenea, el a adăugat că unica provocare pentru presa liberă este să fie susținută.
„Presa independentă din Republica Moldova are acces la anumite granturi din partea partenerilor Moldovei de dezvoltare, dar ele nu vor fi întotdeauna. Și acum, la moment, cea mai mare provocare pentru presa liberă în Republica Moldova e să găsim cum noi vom lucra mai departe și cum noi ne vom susține colegii, să nu plece din țară, și împreună să creăm un produs calitativ.”
Totodată, Mihailevski a precizat că situația pe întregul spațiu mediatic al Republcii Moldova va rămâne neschimbată și, în consecinţă, se va agrava.
„Nu sunt optimist, dar fără de ajutorul partenerilor de dezolvate din anumite fonduri, este greu să creem un viitor bun. Eu cred că problemele vor exista și mai departe. Noi vedem și în mass-media globală, că autoritățile încearcă șă subline rolul presei în societate și să creeze condiții când oamenii nu vor mai crede în  cuvântul presei independente. Situația se va agrava și cel puțin eu nu văd premise pentru îmbunătățirea situației în domeniul presei.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata