NordNews
Avem ce spune

Presa română despre alegerile parlamentare din Republica Moldova

Presa română s-a dat cu părerea despre alegerile parlamentare din Republica Moldova. În opinia experților de dincolo de Prut, scenariul unor alegeri anticipate nu are nici o șansă. Referendumul consultativ, privind reducerea numărului deputaţilor în Parlament, a fost confirmat și, în consecință, numărul deputaților urmează să scadă până la 61.
 Un rol major în deznodământul scrutinului electoral l-a jucat variabila „Transnistria”, transmite digi24.ro.
La rândul său,  Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii nternaţionale al Academiei Române,  consider că Partidul Democrat ar putea să eșueze , dacă nu va primi bani de la Uniunea Europeană; „Dacă Plahotniuc nu va primi banii de la Bruxelles, guvernarea se va prăbuşi şi va pica totul pe umerii lui”. Dungaciu  este de părerea că scenariul alegerilor anticipate nu are nicio şansă.
Comisia Electorală din Republica Moldova a anunţat rezultatele preliminare pentru referendumul din 24 februarie, astfel, pentru reducerea numărului deputaţilor în Parlament au optat 730 mii de alegători, iar circa 260 de mii au votat „contra”, relatează mediafax.ro.
Reprezentanţii principalelor formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova, Blocul Electoral “ACUM”, nu recunosc rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, a declarat Maia Sandu luni, într-un briefing de presă, transmite agerpres.ro.
„Noi le solicităm respectuos observatorilor internaţionali să nu se grăbească să recunoască aceste alegeri drept libere şi corecte, indiferent de rezultatele acestor alegeri. Noi trebuie să luptăm pentru alegeri libere şi corecte şi pentru readucerea ţării pe făgaşul democraţiei. Miza nu este doar guvernarea pentru următorii patru ani de zile. Miza este funcţionarea statului pe baza unor principii democratice şi a supremaţiei legii de aici încolo”, a adăugat co-preşedintele BE “ACUM”.
Amintim că duminică 24 februarie au avut loc alegeri parlamentare și referendumul consultativ.
Potrivit rezultatelor preliminare, pe circumscripţia naţională PSRM a acumulat 31,35%, Blocul Electoral “ACUM”, 26, 41%, PDM – 23,86%, ŞOR – 8,40%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"