NordNews
Avem ce spune

Președinta Comisiei Europene despre cele 150 milioane de euro oferite R. Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare în contextul acordării R. Moldova din partea Comisiei Europene, o sumă financiară de 150 milioane de euro. 

,,Comisia Europeană este alături de cetățenii din Republica Moldova în aceste timpuri grele. Suma financiară pe care o oferim, va ajuta țara să restabilească economia, să o pună pe calea redresării, dar și va susține reformele necesare de implimentare”, a declarat pe rețelele de socializare Ursula Von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.

Amintim că, Comisia Europeană a adoptat  o propunere privind o nouă acțiune de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova, în valoare de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și până la 120 de milioane de euro – sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții favorabile.

Asistența AMF este menită să completeze un nou program, aprobat de către Consiliul FMI pe 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI). În mod specific, AMF va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Noua asistență urmează să fie plătită în trei tranșe, între anii 2022 și 2024.

Plățile efectuate în cadrul AMF vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere. Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"