NordNews
Avem ce spune

Președintele CA: Posturile TV care au rămas fără licență de emisie au manipulat

Posturile TV a căror licență de emisie a fost suspendată au favorizat persoane supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina.

O spune președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, după ce CSE a suspendat pe perioada stării de urgență licențele de emisie pentru 6 posturi TV. Șefa Consiliului Audiovizualului spune că decizia CSE de vineri privind suspendarea licențelor de emisie are la bază rapoarte de monitorizare atât ale membrilor CA, cât și ale experților independenți de media, transmite IPN.

„Mai mult rapoarte de monitorizare nu doar ale Consiliului Audiovizualului, dar și ale ong-urilor de media cum ar fi CJI, APEL, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a prevederilor Codului Serviciilor Media. Implicit, pe parcursul acestui an au fost aplicate sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul audiovizualului. De exemplu, înainte de începutul războiului, 4 posturi din cele 6 vizate retransmiteau activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei”, a spus Liliana Vițu în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, șefa CA spune că posturile vizate au ales să adopte tactica manipulării prin omisiune, fiind ignorate știrile din Ucraina. De asemenea, posturile vizate au promovat persoane aflate în lista sancțiunilor internaționale, contrar unei decizii anterioare CSE.

„Adică, aceste posturi au ales să tacă despre război. Doar pentru nerespectarea articolului 13, asigurarea informării corecte, avem aplicate următoarele sancțiuni. NTV Moldova – 22 sancțiuni, Primul în Moldova – 17 sancțiuni, RTR Moldova – 14, Orhei TV – 13, TV6 – 13, Accent TV – 5 sancțiuni. În plus, 4 posturi din cele 6 și-au schimbat proprietarul beneficiar final în ultimele luni fără acordul CA. De asemenea, toate aceste posturi nu respectă prevederile Codului privind volumul de conținut local”, a mai șefa Consiliului Audiovizualului.

Vineri, Comisia Situații Excepționale a retras licența pentru 6 posturi TV. Potrivit autorităților, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale”. Astfel, pe perioada stării de urgență a fost suspendată licența de emisie pentru următoarele posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Decizia CSE are la bază constatările Consiliului Audiovizualului privind lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"