NordNews
Avem ce spune

Președintele Consiliului Rectorilor din România îl susține pe Șarov la funcția de rector al USM: O garanție a drumului USM spre excelență

Ex ministrul Educației Igor Șarov a avut astăzi o discuție telefonică cu Sorin Mihai Cîmpeanu, Rectorul Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România și președinte al Asociației Universităților Francofone. Sorin Mihai Cîmpeanu a deținut anterior funcția de Ministru al Educației și Cercetării Științifice, Prim Ministru Interimar al Guvernului României și Ministru Interimar al Afacerilor Interne. Subiectul discuției a fost învățământul superior în aspect european și internațional, scrie Deschide.md.

„Unul din principalele deziderate pe care le urmăresc universitățile de excelență este integrarea în circuitul mondial al valorilor, ca partener în structuri academice de colaborare internațională, ceea ce constituie nu doar motiv de atractivitate, dar și o esență a creșterii rolului universității în viața publică, prin aceasta fiind direct RESPONSABILĂ de calitatea vieții în societate. Am discutat despre valențele autonomiei universitare și responsabilitatea publică izvorâtă din acestea”, scrie Igor Șarov pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Șarov spune că, Sorin Mihai Cîmpeanu consideră candidatura sa la rectorat ca o garanție a drumului USM înspre excelență și, în caz de succes, și-a manifestat toată disponibilitatea pentru o colaborare astfel încât USM să fie pusă pe harta internațională a valorilor, acolo unde îi este locul. În mod specific, Cîmpeanu și-a manifestat întreaga disponibilitate a sa și a structurilor universitare în care este implicat pentru a deschide cât mai multe linii de colaborare cu USM, cu scopul creșterii condițiilor de muncă ale cadrelor didactice și de cercetare, precum și internaționalizarea activităților studenților.

În același timp, Șarov a venit și cu un mesaj la finalul campaniei candidaților pentru funcția de rector al USM. Ex-ministrul Educației remarcă faptul că aceste alegeri sunt despre studenți, cadrele didactice și viitorul acestora și mai puțin despre persoana viitorului rector.

„Dragii mei, aceste alegeri sunt despre voi, despre viitorul vostru și mai puțin despre persoana viitorului rector. Este despre viitorul cadrelor didactice și de cercetare care ne-au împărtășit nevoile lor pentru a putea face ceea ce iubesc: să transmită tinerei generații cunoștințele, aptitudinile, dragostea lor pentru meserie, pentru a transmite mai departe patrimoniul intelectual și spiritual care face din noi excepționala comunitate a USM. Este despre dorința pe care mi-au împărtășit-o studenții de a fi parte dintr-o comunitate universitară în care excelența și etica sunt firescul normalității. Ca un slujitor al universității noastre, am fost fericit să constat și în această campanie că dezideratele voastre au fost, sunt și vor fi sus pe agenda mea. Pe parcursul acestei campanii, entuziasmul meu a crescut pentru că am regăsit în fiecare dintre dvs. aceleași preocupări ca ale mele”, scrie Șarov în mesajul său.

Acesta mai spune că a fost foarte atent la propunerile și ideile tuturor și a sesizat o mare dorință de schimbare, de a transforma USM într-o instituție-etalon în domeniul educației. Șarov este convins că USM, dar în mod special corpul didactic USM poate contribui în mod iminent și exemplar la dezvoltarea societății, acest fapt fiind imposibil fără o educație dezvoltată.

„USM trebuie să devină lider în deschiderea și descoperirea de noi căi și soluții, precum și un promotor activ al interconectării cu occidentul. Rolul USM în viața Republicii Moldova este unul de factor activ, promotor al progresului și modernizării în societate. Excelența academică, performanța cercetării și responsabilitatea publică sunt obiectivele care ne vor susține să realizăm ÎMPREUNĂ acest deziderat. A fi ales în serviciul comunității este o mare onoare și responsabilitate, iar a fi în serviciul Universității de Stat din Moldova este un caz unic. Cred cu toată tăria că, mai mult ca niciodată, acum este momentul să ne demonstrăm forța și capacitatea ca împreună, uniți și solidari, să depășim această perioadă de extremă încercare și să construim un viitor integru și democratic pentru USM. Să ne asumăm responsabilitatea pentru viitor și să trasăm ÎMPREUNĂ un demers cu responsabilitate și discernământ”, adaugă ex-ministrul.

Igor Șarov spune că este pregătit de a-și asuma funcția de rector al USM și a mulțumit contracandidatilor săi pentru participarea în această campanie.

„Alegerea în funcția de rector va desemna faptul că voi fi primul dintre excelenți. Sunt pregătit și conștient de această responsabilitate importantă. Vă îndemn să aveți încredere în mine și exprim considerația mea pentru fiecare dintre dumneavoastră și contracandidaților mei cărora le mulțumesc pentru participarea în această campanie, fiecare indiferent de domeniul excelenței sale își va regăsi interesele și dezvoltarea în strategia și viața de zi cu zi a universității. Suntem și vom rămâne o comunitate în care să îți facă plăcere să te regăsești dis-de-dimineață”, a conchis Șarov.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"