NordNews
Avem ce spune

Președintele interimar al CSM a demisionat

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, și-a prezentat demisia din funcție la ședința din această dimineață, 22 septembrie, transmite IPN.

Anatol Pahopol a declarat că nu are posibilitatea să asigure interimatul funcției, inclusiv pentru că anumite chestiuni de pe ordinea de zi îl vizează. Potrivit lui, „ieri au survenit astfel de împrejurări, care nu-i permit să participe”. Acesta a mai spus că, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost mai mult declarații publice, prin care a fost criticată activitatea sa în calitate de președinte interimar al CSM.

Anatol Pahopol a făcut referire și la sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către deputatul Dinu Plîngău, care a solicitat să fie suspendată legea prin care Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit președinte al CSM. Acesta a subliniat că nu vrea să fie „ostaticul deciziilor”, indiferent care ar fi rezultatul examinărilor.

Anatol Pahopol s-a retras din sala de ședințe, locul acestuia luându-l judecătoarea Luiza Gafton.  Membrii Consiliului s-au retras în deliberări, iar apoi au anunțat că demisia a fost susținută cu nouă voturi pro și trei voturi contra.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări la lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Interimatul funcţiei de președinte al CSM este asigurat de către decanul de vârstă. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, declara că „este vorba despre un abuz neconstituțional din partea majorității parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătorești prin intermediul CSM-ului”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"