NordNews
Avem ce spune

Președintele Kazahstanului a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate

Preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi camera inferioară a Parlamentului celei mai mari ţări din Asia Centrală şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 19 martie, scrie agerpres.ro

„Am decis să dizolv a şaptea legislatură a Majilis-ului Parlamentului Republicii Kazahstan şi să fixez alegeri anticipate (…) pentru 19 martie 2023”, indică un decret prezidenţial semnat de Tokaev.

De asemenea, şeful statului kazah a dizolvat parlamentele locale, ai căror deputaţi sunt aleşi prin sufragiu universal.

Aceste decizii se încadrează în reforma constituţională din iunie 2022, iniţiată pentru a face o schimbare de paradigmă faţă de cele trei decenii ale regimului preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj adresat populaţiei kazahe publicat pe website-ul preşedinţiei, Tokaev şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate de pe 19 martie „vor da un nou elan modernizării”  începute anul trecut în Kazahstan.

Situată la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a căzut în haos în ianuarie 2022.

Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite au degenerat în violenţe, înainte de a fi reprimate brutale. Bilanţul oficial al evenimentelor a fost 238 de morţi.

La finalul lunii noiembrie, Kasâm-Jomart Tokaev a fost reales fără surpriză în funcţia de preşedinte, cu peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru absenţa concurenţei.

În campanie, Tokaev şi-a promovat proiectul vizând crearea unui ‘Nou Kazahstan’, mai corect şi cu mai puţine inegalităţi. Însă dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă.

După realegerea sa, el a promis deschiderea unei „noi ere unde toate instituţiile principale ale puterii vor fi reformate”. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"