Președintele Klaus Iohannis s-a ales cu al doilea mandat. Cum au votat cetățenii români din R. Moldova

Președintele Klaus Iohannis, candidatul Partidului Național Liberal s-a ales cu al doilea mandat, după ce a câștigat detașat turul II al alegerilor prezidențiale din România, care s-au desfășurat duminică, 24 noiembrie 2019, scrie infoprut.ro.

Klaus Iohannis a obținut o victorie istorică în R. Moldova. Candidatul PNL s-a ales cu 96,32% din cele 52 285 de voturi, în timp ce pentru fostul premier Viorica Dăncilă au votat doar 3, 68 la sută dintre alegători.

Și românii din țară i-au acordat votul de încredere președintelui Klaus Iohannis pentru încă un mandat. Astfel, după  centralizarea voturilor din toate cele 18.748 de secţii din România, Klaus Iohannis a obţinut 63.17%, în timp ce Viorica Dăncilă, liderul PSD s-a ales  36.81%.

Prezența la vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost de 49,79%. În diaspora, au votat peste 900 de mii de cetățeni români, un număr record, dintre care majoritatea pentru Iohannis.

Amintim că și în primul tur al alegerilor prezedențiale, Klaus Iohannis a fost în topul preferințelor cetățenilor români din R. Moldova. Atunci 77,05 la sută din cei peste 43 de mii de cetățeni români  care s-au prezentat la urne, i-au acordat votul de încredere lui Klaus Iohannis.  Pe locul doi, la mare distanță, s-a situat Theodor Paleologu, candidatul PMP cu 9,09%.  Dan Barna, candidatul USR-PLUS a fost al treilea în preferințele basarabenilor și s-a ales cu 7,49% din voturi. Iar fostul premier Viorica Dăncilă, candidatul PSD a fost votată de 2,49% din alegătorii din R. Moldova, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

leave a reply