NordNews
Avem ce spune

Președintele Parlamentului, Igor Grosu spune când limba „moldovenească” va deveni „română” în Constituție

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat cetățenii cu ocazia Zilei Limbii Române și a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Acesta a venit însoțit de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, și de colegii din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite IPN.
Igor Grosu a menționat că este o zi importantă, în care trebuie să ne amintim de cei care, acum 32 de ani, au luat o decizie istorică, de a readuce statutul și locul limbii române și grafiei latine. Mai sunt multe de făcut, spune președintele Parlamentului. „Mai e și articolul ăla în Constituție, mai e și datoria să promovăm limba română, nu doar să ne amintim la aceste sărbători, deși este importantă și această sărbătoare, pentru anumite totaluri. Dar, să-i ajutăm pe cei care nu o cunosc, pentru că avem și cetățeni care au nevoie de acest ajutor”, a adăugat Igor Grosu.
Răspunzând la întrebări, Igor Grosu a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituție, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturi, deși inițiativa este frumoasă și și-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.
După depunerile de flori, președintele Parlamentului merge la București, unde va participa la evenimente de sărbătorire a limbii române.
31 august a devenit sărbătoare în 1990, cu numele: „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"