NordNews
Avem ce spune

Preşedintele Parlamentului venezuelean s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu”

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedinte în exerciţiu” al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia, transmite agerpres.ro
După acest anunţ, la Caracas s-au înregistrat violenţe între forţele de ordine şi simpatizanţi ai opoziţiei, au informat corespondenţi ai agenţiei France Presse.
 

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.
Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis imediat că îl recunoaşte pe tânărul opozant de 35 de ani ca „preşedinte interimar al Venezuelei”.
Ca răspuns, preşedintele Maduro a anunţat că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu „guvernul imperialist al Statelor Unite” şi le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.
Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că „are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”.

Numai Mexicul condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând „autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.
Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.
Opozanţi şi partizani ai preşedintelui Nicolas Maduro au coborât în număr mare în stradă miercuri în întreaga ţară, într-o atmosferă puternic tensionată. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în tulburări care au precedat manifestaţiile.
 

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.
Marţi, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis marţi un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care manifestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru liderul de opoziţie Juan Guaido. Un apel la „o lovitură de stat fascistă”, a acuzat Nicolas Maduro, citat de AFP.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"