NordNews
Avem ce spune

Președintele Raionului Rîșcani ar fi un agramat juridic. Acesta semnează cu sine însuși contracte

„Tupeu fără margini. Președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-a ales cu un apartament din banii publici”. Declarația a fost făcută de către Radu Marian, deputatul PAS în Parlamentul Republicii Moldova, prin intermediul rețelelor de socializare.  

Marian a punctat trei pași care au dus la „îmbogățirea” lui Secrieru cu un apartament, în baza unui contract de locațiune:
„Pasul 1: La 10 decembrie 2020, Consiliul raional Rîșcani a aprobat procurarea unui apartament în sumă de 265 mii lei pentru „aparatul președintelui”.
Pasul 2: La 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 mii lei pentru reparația apartamentului dat.
Pasul 3: La 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Rîșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament dlui Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”.
Vasile Secrieru a semnat contractul de locațiune cu sine însuși: „Se împuternicește Președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu dl Secrieru Vasile”. 

„Înainte de toate, este o decizie imorală. De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?
Însă dincolo de aspectul imoral, există mari semne în ceea ce privește legalitatea acestei decizii, și anume:
🔒Avem suspiciuni rezonabile că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la ANI. Conform Legii nr. 133 privind declararea averii și intereselor personale, președintele raionului este obligat să notifice Autoritatea Națională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre situație de conflict de interese.
🔒 El nu putea să-și acorde locuință de serviciu pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu).
🔒 Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal.
În aceste condiții, am trimis sesizări la ANI, Procuratură și Cancelaria de Stat ca să se expună asupra legalității acestor acțiuni”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.
Printr-o postare similară pe Facebook, Vasile Secrieru s-a expus în felul următor: Acest apartament a fost achiziționat de către Consiliul Raional Rîșcani, este proprietatea Consiliului Raional Rîșcani și va râmâne încontinuare proprietatea Consiliului Raional. Conform deciziei consiliul, acesta a fost transmis pentru folosință președintelui Raionului Rîșcani, în persoana mea, pe durata mandatului…Acest apartament nu va fi privatizat…După finisarea mandatului de președinte al raionului, acesta va fi dat în folosință unei alte persoane”. 
1 Comentariu
  1. […] După ce informația despre cum a fost semnat contractul de locațiune pentru un apartament din proprietatea Consiliului Raional Rîșcani a ajuns în spațiul mediatic, Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani a venit cu o reacție la cele elucidate de către deputatul PAS, Radu Marian.  […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata