NordNews
Avem ce spune

Președintele raionului Rîșcani, certat cu gramatica. Ce spun experții

Președintele raionului Rîșcani a scris o postare de nota 6. Potrivit unui doctorand în științe filologice de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Vasile Secrieru a comis un șir de greșeli într-o postare pe pagina sa de facebook, în care acuză jurnaliștii de răspândirea unor informații false. Mesajul abundă de greșeli gramaticale, lexicale, stilistice și clișee.

Mai jos, citiți constatarea expertului:

Greșelile gramaticale, lexicale și stilistice abundă în această postarea președintelui raionul Rîșcani. Textul e împănat cu termeni inadecvat utilizați și clișee.
În primul rând, facem referire la forma incorect utilizată a articolului posesiv (știrile false a unor jurnaliști) care, conform normelor gramaticale, se acordă în gen şi număr cu substantivul determinat (obiectul posedat) de substantivul în genitiv (corect:știrile false ale unor jurnaliști, or articolul posesiv se acordă cu substantivul „știrile”, care e de genul feminin, numărul plural). În al doilea enunț, identificăm o nouă greșeală  – utilizarea eronată a formei adjectivului pronominal de întărire cu mine însuși. Adjectivul pronominal de întărire se acordă în gen, număr și caz cu substantivul sau pronumele personal pe care îl determină, deci forma corectă, în acest caz, e cu mine însumi.
Observăm că lucrurile nu stau deloc bine nici cu punctuația. Atestăm lipsa virgulelor, care trebuie să izoleze construcția incidentă de restul enunțului (precum cunoașteți), complementul circumstanțial de timp de regentul înaintea căruia este poziționat (recent, am fost atacat) și complementul circumstanțial de loc (am fost atacat, în spațiul informațional, de un ales al poporului) ș.a.
De asemenea, identificăm un exemplu de utilizare improprie a pronumelui personal însoțit de prepoziție – aș fi procurat un apartament pentru mine. În acest context, se recomandă utilizarea dativului posesiv: mi-aș fi cumpărat un apartament din bani publici.

La acestea, se adaugă și utilizarea incorectă a verbului „a nega” – Solicit jurnaliștilor să nege informația falsă (corect: Solicit jurnaliștilor să dezmintă informația falsă). Verbele „a nega” și „a dezminți” pot fi sinonime, nu și în acest context.

Să nu uităm că limba denotă nivelul de cultură al vorbitorului, de aceea ar trebui să fim mai exigenți în alegerea celor care vor să ne reprezinte.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"