NordNews
Avem ce spune

Președintele României: Ne vom implica să ajutăm R. Moldova pentru ca într-un termen rezonabil să fim împreună în UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi seara, 23 iunie, la Bruxelles, că România se va implica să ajute Republica Moldova pentru ca într-un termen rezonabil să se regăsească împreună în Uniunea Europeană, relatează g4media.ro. Declarația președintelui român vine după ce Consiliul European a acordat statutul de canditate la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, precum și perspectiva europeană pentru Georgia.

„Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas.
Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că sunt multe chestiuni care mai trebuie discutate și multe probleme de rezolvat în urma acordării pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. El a menționat chestiunea transnistreană, care este deosebit de complexă.

„În România suntem implicați, oricum, de multă vreme în sprijinirea Moldovei. Acum sunt convins că multi alții se vor mai implica (…) S-a văzut și prin numărul mare de vizite care au au avut loc la Chișinău în ultima perioadă”, a menționat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că România s-a implicat tot timpul pentru a promova acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Moldova.

„Dar să fim conștienți că e primul pas dintr-o serie mai lungă de pași și eu îmi doresc mult ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinție, anume ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană”, a afirmat președintele Iohannis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"