NordNews
Avem ce spune

Preşedintele Ucrainei afirmă că nu va prelungi legea marţială, impusă după incidentul din zona Kerci

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că nu intenţionează să extindă legea marţială, cu excepţia cazului în care va avea loc un atac pe scară largă dinspre Rusia, transmite agerpres.ro.
Şeful statului ucrainean a impus legea marţială în unele zone ale ţării sale, pentru 30 de zile, după ce Rusia a arestat trei nave ucrainene, în urmă cu trei săptămâni.
Poroşenko a subliniat că Rusia menţine o prezenţă militară crescută la frontiera ucraineană, iar până acum a retras ”mai puţin de 10% din efectivele sale după vârful tensiunilor între cele două ţări, din noiembrie”.
”Cea mai mare parte (a militarilor ruşi desfăşuraţi, n.red.) este încă acolo. Mai puţin de 10% dintre efective au fost retrase”, a declarat preşedintele ucrainean, întrebat într-o conferinţă de presă în legătură cu prezenţa militară rusă la graniţa cu Ucraina.
”Ameninţarea unei invazii din partea forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean există totuşi. Noi trebuie, indubitabil, să fim pregătiţi”, a explicat duminică Petro Poroşenko, care a adăugat că nu se teme de o escaladare a tensiunilor cu Moscova.
La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.
Marina ucraineană a calificat incidentul drept ‘act de agresiune’, declarând că informase Moscova în avans despre trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"