NordNews
Avem ce spune

Prețul gazului – sursă de INVESTIGAȚIE. Comisia Europeană anunță despre posibile „abuzuri”

Comisia Europeană confirmă că investighează posibile „practici manipulative sau abuzuri” ale companiilor care produc și furnizează gaze naturale către Europa și dacă anumite tipare comerciale au influențat creșterea prețului. Declarațiile vin în urma unui anunț cu privire la un „set de instrumente” de măsuri atât la nivel național, cât și european, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie asupra întreprinderilor și gospodăriilor vulnerabile, scrie Realitatea.md.

„Creșterea prețurilor globale la energie reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Pe măsură ce ieșim din pandemie și începem redresarea noastră economică, este important să protejăm consumatorii vulnerabili și să sprijinim companiile europene”, a declarat comisarul european pentru energie Kadri Simson.

Potrivit euobserver.com, luna trecută, aproape 3 milioane de lucrători din UE nu și-au putut permite să își încălzească locuințele. Dar, în general, aproximativ 34 de milioane de europeni luptă să-și plătească facturile de încălzire.

Alte măsuri propuse miercuri pentru a reduce impactul social al creșterii prețurilor au inclus reducerea impozitelor pentru cei mai vulnerabili, stabilirea de ajutoare orientate către agenții afectați din industrie sau oferirea de mai multă flexibilitate companiilor mici pentru a accesa surse regenerabile.

Spania, care a văzut că prețurile la electricitate se triplează anul acesta, a redus recent o taxă specială la electricitate de la

Comisia UE insistă asupra faptului că actuala creștere a prețurilor nu a fost un rezultat al Acordului verde, ci se datorează dependenței Europei de combustibilii fosili – subliniind că decarbonizarea sistemului energetic european ar reduce expunerea viitoare și riscul de volatilitatea prețurilor.

„Prețurile combustibililor fosili sunt în creștere. Trebuie să accelerăm tranziția verde, nu să o încetinim”, a spus Simson.

Gazul natural reprezintă aproximativ un sfert din consumul de energie al UE, dar 90% sunt importate din țări terțe, în special din Rusia și Norvegia.

Deoarece executivul UE a recunoscut că gazul a avut un rol de jucat în tranziția verde, rezervele strategice de gaz au câștigat relevanță, mai ales că stocarea nu este disponibilă în toate statele UE.

De asemenea, Bruxelles-ul a confirmat miercuri că va explora posibilitatea achiziției comune voluntare de gaze, determinând o abordare mai integrată a stocării care ar putea contribui la atenuarea volatilității prețurilor.

Cu toate acestea, capacitatea actuală de stocare acoperă doar 20% din consumul anual de gaz al UE.

Conform normelor actuale ale pieței, gazul stabilește prețul total al energiei electrice, însă unele state membre, precum Franța, au solicitat decuplarea energiei electrice de prețurile la gaz.

Comisia UE a declarat că va evalua această propunere, susținând în același timp că acest model de prețuri a fost văzut în prezent ca fiind cel mai eficient.

Experții internaționali susțin că prețul la gaz va rămâne ridicat în timpul iernii și va începe să scadă din aprilie anul viitor.

Setul de instrumente de măsuri va fi discutat la următorul summit al UE din 21-22 octombrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"