NordNews
Avem ce spune

Prețurile mondiale la alimente au crescut în aprilie

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în aprilie până la cel mai înalt nivel din ultimul an, creșterea fiind determinată de prețurile la carne și la produsele lactate.
Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare de bază, a înregistrat în medie 170 de puncte în aprilie, în creștere cu 1,5% față de luna martie, dar cu 2,3% mai puțin decât în anul precedent.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 5,2% față de luna martie, cea de-a patra creștere lunară consecutivă, pe fondul unei cereri globale robuste de import, combinată cu preocupările privind aprovizionarea legate de vremea secetoasă din Oceania.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 3,0%, determinat de un salt accentuat al prețurilor internaționale la carnea de porc datorită creșterii cererii de import în Asia – în special în China, unde răspândirea rapidă a febrei porcine africane a declanșat o scădere puternică în productia domestică. De asemenea, s-au consoldiat și prețurile la carnea de bovine, ovine și păsări de curte.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut, de asemenea, cu 0,9%. Cotațiile la uleiul de palmier s-au redus într-o oarecare măsură datorită creșterii cererii la nivel mondial și reducerii stocurilor în principalele țări exportatoare. În același timp,  prețurile pentru uleiului de soia au crescut datorită, în principal, cererii interne solide din Statele Unite atât din sectorul biodiesel, cât și din sectorul alimentar.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 0,8%. Creșterea a fost determinată, în mare măsură, de prețurile mai stabile la petrolul brut, deoarece în Brazilia, prețurile mai ridicate la energie încurajează utilizarea de trestie de zahăr pentru a produce etanol pentru vânzarea locală.
Oferta și cererea de cereale la un nivel „confortabil”
Perspectivele timpurii indică o producție mondială de cereale la un nou record de 2 722 milioane de tone în 2019, o revenire de 2,7% față de anul precedent, potrivit noului raport privind Cererea și Oferta de Cereale, lansat tot astăzi.
Utilizarea cerealelor la nivel mondial este, de asemenea, de așteptat să ajungă la un nivel ridicat, în creștere cu 1,5% în anul următor. Consumul global de cereale este prognozat să crească cu 1,1%, iar orezul să crească și mai rapid, în timp ce cererea pentru cereale grosiere pentru furaje și utilizări industriale este de așteptat să fie și mai puternică.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"