NordNews
Avem ce spune

Preţurile mondiale pentru produsele lactate, zahăr şi unele cereale au scăzut în iulie

Avansul indicelui global al preţurilor produselor alimentare s-a atenuat în iulie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul declinului preţurilor produselor lactate, zahărului şi ale unor cereale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie agerpres.ro.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În iulie, acest indice a avut o valoare de 170,9 de puncte, în scădere faţă de 172,7 puncte luna precedentă.
FAO a precizat că preţul lactatelor a scăzut în iulie cu 2,9% faţă de luna precedentă, a doua lună de declin consecutiv, şi este cu aproape 3% mai redus faţă de perioada similară din 2018. Cel mai semnificativ recul l-a înregistrat preţul untului, urmat de brânză şi lapte praf.
De asemenea, preţul cerealelor a scăzut cu 2,7% în iulie faţă de luna precedentă, dar încă este cu 4,1% peste nivelul din iulie 2018, iar preţul zahărului a înregistrat un declin de 1,5% şi, respectiv, 0,6%.
În schimb a crescut preţul uleiurilor vegetale (cu 0,8%), şi este cu 11% peste nivelul din iulie 2018, în timp ce preţul cărnii a urcat cu 0,6%, a şasea lună de creştere moderată.
În a treia sa estimare pentru 2019, FAO previzionase luna trecută că producţia mondială de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, în creştere cu 1,2% faţă de nivelul din 2018. Viitoarea prognoză va fi publicată în 5 septembrie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata