NordNews
Avem ce spune

Prietenul la nevoie se cunoaște. Creditul din partea Rusiei „s-a pierdut pe drum”

După ce a spus că, pe 9 aprilie, Guvernul Federației Ruse a aprobat acordul de creditare cu R. Moldova, iar TV8.md a demonstrat că nu a existat nicio decizie a Executivului de la Moscova la acest subiect, Igor Dodon își schimbă declarațiile. Președintele susține că nu au votat membrii Cabinetului de miniștri, dar premierul a semnat o dispoziție prin care a delegat un funcționar care să semneze acordul de creditare.

Aceste 200 de milioane de euro au fost incluse în bugetul de stat al Federației Ruse. Joia trecută, prin dispoziția prim-ministrului Rusiei s-a dat competențe lui Siluanov (n.r. Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe) sau adjunctului său să semneze acordul de credit dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Din partea Republicii Moldova, acordul va fi semnat de ambasadorul Andrei Neguță, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la „N4”.

Anterior, Igor Dodon, a declarat pentru Nordnews.md că cele 200 de milioane de dolari din 500 promise de Rusia sunt pe drum și că prietenul la nevoie se cunoaște.
Șeful statului susține că au fost coordonate deja ultimele detalii pe text și acordul de creditare urmează să fie semnat chiar astăzi, pentru ca să fie inclus în rectificarea bugetului pe care intenționează să o facă în această săptămână Guvernul nostru.
Igor Dodon mai spune că imediat ce acordul de credit va fi ratificat și aprobat de Parlament, banii vor ajunge în Republica Moldova: „Banii vin în bugetul de stat și noi îi utilizăm unde dorim”.
Întrebat de ce jurnaliștii care au căutat această informație pe paginile oficiale ale autorităților de la Moscova nu au găsit nimic la subiect, Dodon a răspuns ironic: „Asta e problema lor. Poate nu știu limba rusă”.
Subiectul privind creditarea R. Moldova nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului rus din 9 aprilie. Decizia nu se regăsește nici în stenograma ședinței , care a fost plasată pe site-ul Guvernului de la Moscova. Nici în înregistrarea video a ședinței, plasată pe pagina web a Executivului rus, nu sunt discuții între miniștri despre creditul de 200 de milioane de euro oferit autorităților de la Chișinău.
Jurnaliștii au solicitat informații suplimentare de la Președinție și am rugat să vină cu precizări la subiect. Purtătoarea de cuvânt a șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a spus că Igor Dodon „are confirmări oficiale”, iar zilele acestea, acordul urmează să fie semnat de ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța.
Jurnaliștii au insistat să le fie prezentată o probă a acestei „confirmări oficiale”, spre exemplu, o copie a deciziei aprobate de Guvernul rus, așa cum a spus Igor Dodon, dar reprezentanta Președinției a declarat că nu oferă alte informații, în afară de comentariul de mai sus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"