NordNews
Avem ce spune

Prima declarație a viitorului Ambasador al UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks

La scurt timp după ce a fost numit în calitate de Ambasador al UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks a publicat pe o rețea de socializare un mesaj în care declara că va face tot posibilul pentru a promova relația multidimensională dintre UE și Republica Moldova, scrie realitatea.md.

„Voi face tot posibilul pentru a promova relația multidimensională dintre UE și Republica Moldova în timpul mandatului meu”, a scris Janis Mazeiks.

 

Amintim că vineri, 2 iulie, Janis Mazeiks a fost numit în calitate de șef al delegației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova.

Realitatea.md scrie cu referire la o sursă oficială că Janis Mazeiks urmează să preia atribuțiile începând cu 1 septembrie curent.

Pe lângă el, alți 18 oficiali au devenit șefi ai Delegației în diverse țări și la fel își vor exercita din plin funcția de la toamnă.

Despre faptul că anume Janis Mazeiks va prelua mandatul se vehicula încă acum două luni. Atunci, Ministerul de Externe de la noi a preferat să nu confirme zvonurile.

Este licențiat în științe politice la Universitatea din Letonia și masterand în drepturile omului și democratizare, la Universitatea din Padova, Italia.

S-a lansat în diplomație în anul 1995, deținând mai multe funcții, atât în aparatul central, cât și în misiuni. 3 ani a fost Reprezentantul Permanent al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. A fost șeful Departamentului organizații internaționale și drepturile omului.

În perioada 2006-2007 a fost consilierul președintelui leton pe politică externă. În 2007-2011 a fost ambasador, Reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în 2013 -2018 ambasador, Reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.

În prezent, Janis Mazeiks este subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia.

Amintim că Peter Michalko este ambasador UE în țară deja de 4 ani. Și-a început mandatul în 2017 care a expirat în primăvara anului 2021. Cel din urmă a preluat atribuțiile de la Pirkka Tapiola, acum deja atribuțiile sale vor fi preluate de Janis Mazeiks, la fel, pentru un mandat de 4 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata