NordNews
Avem ce spune

Prima dezbatere electorală. Ce promit cețățenilor candidații PUN, PPDA și PLD

La prima dezbatere electorală din această campanie, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la funcția de deputat, Ana Guțu, candidatul Partidului Politic Democrația Acasă (PPDA), Victor Pogolșa și candidatul Partidul Legii și Dreptății (PLD), Alexei Busuioc s-au întrecut în promisiuni. Cei trei s-au întâlnit față în față în cadrul unei transmisiuni în direct de la postul de televiziune Cotidianul TV.

În cazul în care vor accede în viitorul Parlament, Partidul Unității Naționale va veni cu următoarele inițiative:

PUN este un partid de dreapta, conservator care pledează pentru unirea R. Moldova cu România. În această campanie electorală venim cu un program electoral foarte bine punctat. În primul rând un plan de urgență, un plan de salvare națională care constă din trei puncte: 1) împreună cu România învingem pandemia fiind că R. Moldova a trecut printr-o perioadă grea, anul pandemic 2020 și avem nevoie de sprijinul României pentru a finaliza atât procesul de vaccinare cât și a relansa sistemul sănătății și asigurărilor sociale. 2)  Împreună cu România ridicăm economia deoarece după acest an pandemic 2020 foarte multe sectoare din economie au suferit un colaps din cauza căruia unii cetățeni ai R. Moldova au devenit și mai săraci. Din acest punct de vedere, știți că recet, România a aprobat planul de redresare și de reziliență care va avea 30 de miliarde de euro pentru a redresa economia, iar premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că din acești bani va putea ajuta și R. Moldova. 3) Împreună cu România combatem corupția și hoția. Ne propunem să ne conectăm la sistemul de justiție al României. E nevoie să armonizăm nu doar instituțiile judiciare, dar și să schimbăm componența corpului de magistrați. Ne propunem la 70% din acest corp de magistrați să fie schimbat prin aducerea judecătorilor și procurorilor din România și din alte state UE”, a declarat Ana Guțu, candidata PUN la funcția de deputat.

La rândul său, Victor Pogolșa a prezentat angajametele Partidului Democrația Acasă în cazul în care vor accede în viitorul Parlament.

Partidul Democrația acasă este un partid de luptători care în repetate rânduri am demonstrat că suntem alături de cetățeni. Suntem oameni onești, oameni din popor și pentru popor. Situația creată în jurul sistemului instituțional  de stat care practic nu funcționează a făcut ca Democrația Acasă să fie ultima instanță din R. Moldova la care apelează cetățenii. Partidul Democrația Acasă nu o dată a demonstrat că noi punem în primul rând accent pe bunăstarea cetățenilor noștri și vom începe în primul rând cu asigurarea și susținerea producătorilor locali. Această susținere va fi interdependentă și de asigurarea securității energetice, deoarece foarte bine cunoaștem că R. Moldova este dependentă energetic, iar materia primă în formă de energie electrică/gaz/, care în mare parte determină prețul produsului nostru este unul mare și ne face necompetitivi. Un alt punct ar fi lupta cu propaganda care face în așa fel ca oamenii din R. Moldova să nu mai conștientizeze care este pericolul adevărat. Vom lupta cu corupția. Deasemenea, un punct aparte este reformarea sistemului instituțional de stat, raționalizarea cheltuielilor și excluderea factorului subiectiv în luarea deciziilor din cadrul instituțional deoarece anume aceste lacune fac ca mediul de afaceri și sistemului instituțiilor publice să se afle la două maluri diferite a unei prăpastii ”, a spus Victor Pogolșa, candidatul Partidului Democrația Acasă la funcția de deputat.

Totodată, candidatul Partidului Legii și Dreptății la funcția de deputat a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă se va baza pe supremația legii și dreptatății.

“Sunt cinci domenii prioritare pentru noi. Este vorba despre învățământ, educație, administrația publică locală, justiția și interconectarea energetică pentru că doamna Mariana Durleșteanu în ultimii zece ani face parte din domeniul energetic și tot ea va conduce finanțele și economia. Eu mă implic în principiu pentru reforma teritorial-administrativă, fapt pentru care pledez din 2009, atunci când credeam că partidele de dreapta care au venit cu așa-numita prima alianță din beton, cum o mai numeau ei, lucrurile vor evalua pe calea ce dreaptă. Ne apropiem mai mult de Europa, numaidecât scădem finanțările pentru raioanele acestea care sunt 32 la număr și marea majoritate a primarilor din țară înțeleg despre ce vorbesc eu. Este vorba despre faimoasele raioanele care trebuie reduse și revenim cred că încetișor ori la ținur, ori la județ cum a fost în anii 1998-2003, lucru care de fapt, primarii care au fost în acea perioadă spuneau că era mult mai bine din punct de vedere financiar. Partidul Legii și Dreptății vine cu un program foarte clar”, a spus Alexei Busuioc, candidatul Partidului Legii și Dreptății la funcția de deputat.

Amintim că în data de 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata