NordNews
Avem ce spune

Prima tranşă a pensiilor şi alocaţiilor sociale în valoare de 73 de milioane de lei, pentru luna noiembrie, finanţată de CNAS

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că a finanţat prima tranşă a pensiilor şi alocaţiilor sociale în valoare de 73 de milioane de lei pentru luna noiembrie.

Conform CNAS, pe parcursul lunii vor fi transferate mijloace bănești pentru toate tipurile de pensii, indemnizații, compensații, suportul financiar, ajutorul de șomaj, ajutorul social, ajutorul de deces, alocații ș.a.

De la 1 octombrie, conform Hotărârii Guvernului nr. 162/2021 cu privire la indexarea prestaţiilor de asigurări sociale de stat, toate pensiile se indexează cu coeficientul indexării de 3,86%.

Indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; plățile periodice capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 și pensiile judecătorilor.

Astfel, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 2000 lei. Totodată, de la 1 octombrie 2021 cuantumul pensiei minime de dizabilitate reprezintă: în cazul unei dizabilităţi severe – 1500 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate – 1400 de lei, în cazul unei dizabilităţi medii – 1000 de lei, scrie zdg.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"