NordNews
Avem ce spune

Prima turbină cu gaz de concepție rusească s-a dezintegrat în timpul testării

În Rusia a eșuat noua tentativă de a produce prima turbină cu gaz de mare putere, care urma să înlocuiască produse similare din import, transmite Reuters, care citează surse informate din sectorul energetic.
Prototipul creat în Rusia – unitatea modernizată a turbinei cu gaz 110M – s-a dezintegrat în timpul testelor și nu mai poate fi recuperată, au anunțat sursele.
Unii participanți la proiect au confirmat incidentul, dar cu precizarea că exista speranțe de continuare a lucrului la noua turbina. Testele au avut loc la uzina Saturn, care face parte din corporația de stat Rosteh.
Autoritățile ruse au inclus modernizare instalației 110M în programul de ”substituție a importurilor”, sperând să satisfacă cererea internă cu echipamente produse pe piața internă. Proiectul este derulat de o societate mixtă a concernului de stat InterRAO, societățile Rosnano și Saturn, care au creat înca din 2012 un centru special de inginerie pentru modernizarea propulsorului și crearea GTD-110M. Programul a fost inițial conceput pentru doi ani și jumătate, iar investiția totală a fost estimată la 2,5 miliarde de ruble, potrivit unui comunicat oficial al Saturn, datat din 2012.
Singurul producator de astfel de turbine din Rusia este Siemens Turbine cu Gaz, în care compania germană Siemens deține 65 la sută, iar 35 la suta compania ”Silovîie Mașinî” a miliardarului Alexei Mordașov. Fabrica sa din Sankt Petersburg, proiectată pentru a asambla turbine Siemens cu putere intre 60 și 307 megawați, a fost deschisă în iunie 2015.
Absența unui produs analog de fabricație rusească a fost una dintre cauzele scandaului iscat anul trecut, când Rusia a înșelat compania Siemens pentru a achiziționa turbine cu gaz pentru o centrală electrică din Crimeea, eludând astfel sancțiuni europene.
Sursă: Paginaderusia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"