NordNews
Avem ce spune

Primărița și bibliotecara din Bilicenii Vechi, Sângerei, se ceartă din cauza unor inundații. Care va fi soarta bibliotecii în mucegai

Biblioteca Publică din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei a fost inundată în urma ploilor abundente de luna trecută. Potrivit șefei instituției, totul s-a întâmplat după ce acoperișul a fost descoperit pentru reparație, iar de vină ar fi chiar primarul din localitate.

Astăzi, biblioteca care are un fond de peste 6 800 de cărți se află într-o stare deplorabilă cu pereți mucegăiți și fisurați, podea putredă și stilajurile acoperite cu peliculă. Bibliotecara acuză primărița că a angajat muncitori necalificați care nu au ținut cont de prognoza meteo.

Noi am avut un litigiu de judecată cu primarul pentru că ea dorea să lichideze biblioteca ca instituție de la bun început. Am câștigat acest caz în judecată. Atunci când a văzut că nu poate să lichideze biblioteca a decurs la alte metode. Eu consider că inundația care s-a întâmplat aici începând cu 18 mai a fost făcută intenționat de către doamna Ala Guzun. În primul rând s-a lucrat cu o echipă de oameni neprofesioniști, au lucrat șapte bărbați din sat dintre care doi paznici de la grădiniță. Pentru asta sunt companii speciale care ar trebui să verifice prognoza meteo, pentru ca clădirea să nu fie inundată. Lucrările au încetat, iar muncitorii nici n-au învelit acoperișul, a spus Maia Balan, șefa bibliotecii din satul Bilicenii Vechi.

Autoritățile locale au decis că biblioteca, care se află acum în incinta grădiniței din sat, își va schimba sediul. Aceasta se va regăsi incinta Casei de Cultură, unde potrivit bibliotecarei este prea puțin spațiu.

„Biblioteca în ziua de azi nu este o simplă arhivă de cărți, noi trebuie să avem o mediatecă, o sală de calculatoare, unde oricine să poată lucra separat, cineva poate are nevoie să facă niște referate, altcineva are nevioie să citească, este nevoie de o cameră și pentru instruiri, pentru toate acestea este nevoie de spațiu. În incinta Casei de Cultură el va fi foarte puțin spațiu”, a adăugat bibliotecara.

Primarul satului, Ala Guzun spune că nu poartă nicio vină pentru inundația din bibliotecă. Autoritățile locale au decis deja că biblioteca va avea un alt sediu.

„Au fost angajați oameni din sat, ei au fost achitați de antreprenor, responsabilul de tehnică a dus evidența de construcție, mai plouă în lume și se mai întâmplă diferite situații, afară este cald și pereții se vor usca. Cărțile vor fi transportate în incinta Casei de Cultură, acolo condițiile sunt mai bune, spațiul este reparat și interesul este public. Biblioteca deja se va afla acolo. Nu putem lucra și îndeplini mofturile unei singure persoane”, a declarat Ala Guzun, primarul satului Bilicenii Vechi.

Primărița susține că nu are de gând să îndeplinească mofturile unei singure persoane. Iar eliberarea spațiului din incinta grădiniței este necesar pentru a crea mai multe grupe pentru copii.

„Teritoriul în care se află acum biblioteca aparține grădiniței care trebuie extinsă pentru că nu avem suficiente grupe pentru copii, părinții vin la mine cu plângeri pentru că nu au locuri în grupă , din cauza ambiției unui bibliotecar nu putem repara o grădiniță. Sunt si suficiente fonduri pentru asta”, a menționat primărița.

Biblioteca Publică a satului Bilicenii Vechi cuprinde și o mediatecă.  Tot aici a activat și un Centru pentru Tineri.

 

2 Comentarii
  1. латунный кран spune

    Мне нравится твой стиль письма. Хорошая работа!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata