NordNews
Avem ce spune

Primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a reușit să bage spaima și în consătenii din Criva

După războiul pământurilor din Drepcăuți, raionul Briceni, țăranii din satul vecin, Criva, au scos la iveală adevăruri și despre alte activități de-ale primarului  de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa. Începând cu 2005, când a devenit Director al „Băncii Țărănești” din Criva, Ghenadie Ioxa a manipulat și amăgit oamenii și continuă să o facă până în prezent.
 

Ghenadie Ioxa, primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni

 În 2005, pe lângă faptul că era  lider la o fermă vite din sat și deținea loturi de teren, Ghenadie Ioxa devine  și Director al Asociației de Economie și Împrumut, sau cum o mai numeau localnicii, „Banca Țărănească” din Criva, raionul Briceni. Ca să-și dezvolte propria afacere, în 2007 el a adunat un grup de 11 oameni pe care i-a impus să facă împrumuturi de la Bancă… în sumă de 30.000 de lei per persoană. În 2008, aceiași oameni sunt nevoiți, la cererea lui Ioxa, să mai ia împrumuturi de la Asociație în valoare de 32.000 de lei de fiecare. Țăranii și-au lăsat în gaj loturile de teren agricol. Datoriile nu au fost întoarse de Ioxa în întregime, astfel, terenurile agricole ale țăranilor au fost puse sub sechestru. În consecință, sătenii au fost nevoiți să scoată din buzunarele lor bani ca să achite datoriile lui Ghenadie Ioxa.
,, În 2007 am luat împrumut de la Bancă în sumă de 30.000 de lei. În anul 2008 am luat încă  32.000 de lei. 27.000 de mii de lei le-a luat la mână, 3000 de lei au fost lăsate gaj, iar 2000 de lei au rămas ca contract de cauțiune.”
„Cum le-a întors? Eu am semnat, el a întors doar 27.000 de lei, cele 3000 de lei nu le-a întors, plus fidejusiúnea în valoare de 2000 de lei s-au adunat 5000 de lei. Pe lângă acestea, a crescut penalitatea de 2000 de lei. Deci, a trebuit să întorc de acasă 7000 de lei. ”
,, Da, a trebuit  să întorc banii de-acasă (7000 de lei),  ca să scot terenurile agricole de sub sechestru, iar apoi să le vând.”  

“Eu lucram la el și m-a pus să semnez pe o foaie curată, asta a fost prostia mea.”
„Și acuma stă cota arestată, tot el a făcut prostia asta.”
„El mulți bani a luat din bănci, și de la Lipcani. De câteva ori am luat eu pentru el, alteori, a luat fără știrea mea, pentru că avea copia pașaportului meu.”
„Nu știu exact de câte ori a luat fără mine. Aproximativ 150 mii de lei a luat singur.”

Am aflat și despre escrocheriile pe care le făcea și la ferma de vite din Criva din  momentul în care a devenit administratorul ei…
,,Eu am luat ferma de vite de la Ghenadie Ioxa. La sfârșitul anului, la darea de seamă, n-a venit. A luat cea mai mare vacă din fermă și a dus-o acasă, iar în locul ei mi-a întors un vițel. ”
Actualul primar de Drepcăuți nu este recunoscător sătenilor care l-au ajutat și l-au susținut, cei din Criva fiind nemulțumiți de atitudinea și comportamentul ingrat al acestuia.
,, Trece nici nu se uită, nici el, nici soția. Pe copii îi învață să facă același lucru. ”

Un alt consătean de-al lui Ioxa ne-a vorbit despre momentele în care primarul aducea lume să semneze în numele lor, dar să ia bani pentru dânsul. El împreună cu soția sa impuneau beneficiarii să semneze. Cei care se opuneau, se trezeau peste noapte cu semnăturile lor pe acte contabile desenate de Ioxa.
,, El aducea oameni care semnau ca să ia bani pentru Ioxa. Pentru alții semna cu stânga și cu dreapta în numele oamenilor, împreună cu soția sa. ”

Ca afacerea primarului să meargă ,,ca pe roate”, Ghenadie Ioxa achita din banii oamenilor pesticidele achiziționate de de firma sa SRL „Partaș”, ca, într-un final, să falimenteze și propria afacere, firma înregistrând  datorii de 32 milioane de lei. Au făcut asta pentru a nu plăti oamenilor datoriile.
„El a falimentat firma „Partaș”, 60% fiind ale sale, iar 40% ale soției sale. Ca să nu întoarcă datoriile, au falimentat-o și au deschis o altă firmă pe numele fiului său.”

Oamenii vorbesc despre Ioxa cu frică. Mulți nu doresc să vorbească despre el și, în genere, încearcă să-l evite, pentru că le poate pune viața în pericol…
,, Dacă nu-i făceai pe plac, el era în stare să te ucidă. E un om rău, și el și ea. Ei nu se uită nici în stânga, nici în dreapta, merg la orice, ca să-și atingă țelul.”
„ A amăgit tot satul. Nimeni nu va spune un cuvânt de bine despre el. ”
Păcatele lui Ghenadie Ioxa sunt multe, el fiind cunoscut și ca un mare bătăuș. În cazul în care îi displăcea ceva, își bătea angajații până ajungeau în spital.
,, El pe mulți îi bătea. La lucru i-a bătut atât de tare, încât i-au dus la spital.”
Ba mai mult, în 2012, Veceslav Olenciuc și-ar fi pus capăt zilelor tot din cauza lui Ioxa. Avea 18 ani și muncea la Ghenadie Ioxa. În urma unor circumstanțe, între aceștia doi s-a iscat un conflict. Sătenii, dar și mama acestuia, susțin că Ghenadie Ioxa l-a bătut, iar fiecare ciocnire dintre ei se termina cu șantaj și amenințări la adresa tânărului. Locuitorii satului Criva susțin că tânărul s-ar fi sinucis din cauza fricii și rușinii.

„ El spune că n-are nici o legătură cu moartea băiatului meu, dar eu știu că are, numai nu vrea să spună.”
„Ei toți au legătură cu moartea fiului meu, pentru că el lucra la dânsul în acel moment.”
Solicitat telefonic de reporterul nordnew,  primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a declarat că nu vrea să comenteze aceste cazuri, deoarece în acea perioadă nu deținea funcția de primar de Drepcăuți,  iar acestea țin doar de viața sa personală.
 
În data de 10 mai curent, primarul satului Drepcăuți Ghenadie Ioxa a agresat verbal jurnaliștii portalului de știri nordnews.md. Reporterul nordnews.md, Dumitru Pelin a solicitat poziția primarului, care s-a făcut remarcat în ziua alegerilor parlamentare, când l-ar fi bătut pe consilierul local, Vasile Proca. În replică, alesul local l-a agresat verbal.

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata