La 4 mai curent, în incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat ”Alecu Russo”din Bălți, a avut loc întâlnirea scriitorilor Bartosz Radomski, poet și traducător din Polonia, Iustin Moraru, poet și prozator din România și Grigore Chiper, poet, prozator, eseist, traducător din Chișinău cu studenții și masternzii de la Faculatea de Litere și liceenii de la LT „Ion Creangă”.
De asemenea. la eveniment au participat și scritorii și profesorii universitari de la USARB, membri ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Uniunii Scriitorilor din România, Margareta Curtescu, Maria Șleahtițchi, și Anatol Moraru, care a fost, totodată și moderatorul întrunirii.
În luarea sa de cuvânt, Grigore Chiper a prezentat Antologia Mostu: Warszawa-Bukarest, Poduri: București Varșovia, rod al unei fructuoase colaborări literare româno-poloneze. În continuare, a luat cuvântul Bartosz Radomski, care este și doctorand la Universitatea din Varșovia. Dumnealui a menționat că primul poem pe care l-a tradus în poloneză a fost ”Viața lumii” de Miron Costin. Tot el a declarat că: ”Poetul crează o lume a sa și invită pe cititori să o viziteze și să descopere mesajul autorului”. Bartosz Radomski a citit câteva poezii în română și poloneză din volumul său Centaurydy.
La rândul său, Iustin Moraru, poet, prozator și cofondator al Cenaclului și revistei Echinox din Cluj, a impresionat audiența cu poeziile ”Spre țara albastră”, ”Lupul”, ”Zboruri nopțiale, ”Mi-e dor de mama” etc.
Apoi, poeta Maria Șleahtițchi a încântat sufletele celor prezenți cu poeziile sale „Citindu-l pe Eliade”, ”Curriculum”. Competiția a fost susținută și de poeta Margarita Curtescu care a citit piesele lirice: ”Sepsis”, ”Mă dădură afară cu tot cu poezie”, ”Poezia”.
A fost o întîlnire emoționantă care va rămâne întipărită în conștiința și memoria artistică a studenților bălțeni.