
Marele compozitor Eugen Doga, împlinește astăzi onorata vârstă de 86 de ani. De la o vreme nu-și serbează ziua de naștere, pentru că o asociază cu pierderea mamei. Muzician, compozitor, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului din Republica Moldova, Eugen Doga s-a născut în anul 1937, în satul Mocra. S-a „jucat” de-a copilăria în anii războiului, iar pentru a-și continua studiile, părinții au fost nevoiți să vândă cel mai prețios covor din casă. A îndrăgit muzica de la un cunoscut lăutar orb.
În timp, și-a dat seama că această artă este pentru el prima și ultima iubire. Soția l-a înțeles, pentru că a știut că are alături un om special.
Eugen Doga a fost dintotdeauna un creator comod, însă, uneori, impus de situații imprevizibile, precum, bunăoară, pierderea partiturilor, a trebuit să improvizeze… genial. Ar fi povestea colaborării cu Emil Loteanu pentru filmele: „Tandra și gingașa mea fiară”, „Șatra”, „Luceafărul”.
Celebra partitură din „Tandra și gingașa mea fiară” a fost declarată de fostul președinte al SUA, Ronald Reagan „Valsul secolului XX”, iar fondul UNESCO a inclus-o în galeria capodoperelor universale.
Încă în anii 60 a fost demonstrat științific că muzica lui Doga are proprietăți terapeutice. Bolnavii s-au simțit mult mai bine după ce au ascultat-o, decât în urma unor tratamente medicamentoase.
În 2018, compozitorul a lansat și o carte pentru copii.
În semn de apreciere, îi poartă numele câteva școli muzicale, o stradă pietonală din Chișinău, chiar și un asteroid.
Portofoliul de creaţie a lui Eugen Doga, considerat cel mai mare compozitor român în viaţă, a cărui muzică a răsunat în importante săli de concerte din lume, impresionează, mai ales că dezvoltă un stil divers, acoperind atât domeniul muzicii clasice, cât şi cel al muzicii de estradă.
A scris şi muzică de estradă, în colaborare cu poeţi valoroşi, precum Grigore Vieru şi Dumitru Matcovschi, cu piesele sale lansându-se în scena mare Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc ş. a.
Din 1971 până în prezent este liber-profesionist, dedicându-se totalmente creaţiei.
A semnat muzica pentru spectacolele de teatru: „Radu Ştefan, întâiul şi ultimul”, „Păsările tinereţii noastre”, „Sfânta sfintelor”; pentru baletele „Luceafărul” şi „Venansia” ş. a.
A scris muzică pentru mai bine de 200 de filme (artistice, documentare, de animaţie, televizate), debutând în această calitate în anul 1967, când a semnat coloana sonoră a lung-metrajului „Se caută un paznic”, regizat de Gheorghe Vodă.
Anii 2007, 2017 şi 2022 au fost declaraţi de către autorităţile Republicii Moldova „Anul Eugen Doga”.