NordNews
Avem ce spune

Primele doze de vaccinuri împotriva Covid19 au ajuns în Moldova din România

Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău, fiind transportate de partea română cu o aeronavă SMURD. Vaccinul este întâmpinat de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și președinta țării Maia Sandu, potrivit agora.md.

 

Dozele care sunt aduse astăzi în R. Moldova vor fi distribuite pentru vaccinarea personalului medical.

Menționăm că autoritățile din sănătate au elaborat Planului național de imunizare anti-COVID al populației. Responsabilii dau asigurări că instituțiile din țară sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanțului frigorific atunci când dozele de vaccin vor ajunge în țară. Au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiștii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare.

În prima etapă vor fi imunizat lucrătorii medicali, cei care sunt în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

Amintim că, pe 24 februarie, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență, prin care a fost reglementat ajutorul oferit Republicii Moldova, fiind vorba de aproximativ 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce reprezintă prima tranșă din cele 200 de mii de doze promise.

Iar la 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că primele vaccinuri anti-coronavirus, promise de platforma COVAX, vor ajunge în țara noastră în perioada 28 februarie – 3 martie. Potrivit instituției, este vorba de 14.400 de doze AstraZeneca, vaccin dezvoltat în Marea Britanie, însă produs în Coreea de Sud.

De menționat că, tot pe 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinurile anti-coronavirus Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca, incluse în lista de utilizare în urgențe a OMS, dar și preparatul rusesc Sputnik V. Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că livrarea vaccinului rusesc Sputnik V va începe „foarte curând”. Asta deși Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a anunțat un acord în acest sens.

Spre deosebire de Sputnik V, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul UE, de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"