NordNews
Avem ce spune

Primele rezultate ale referendumurilor lui Putin. Moscova pretinde că aproape 97% dintre votanți au ales alipirea la Rusia

Rezultatele preliminare ale votului din cele patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse și de cele separatiste, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson, au fost făcute publice marți, 27 septembrie. Moscova pretinde că aproape 97% dintre votanți au ales alipirea la Rusia.

Votul s-a desfășurat timp de cinci zile în patru regiuni – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson – care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Rezultatele au fost anunțate de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti imediat după încheierea referendumurilor pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat ca fiind o farsă, informează Reuters.

În autoproclamata Republică Populară Donețk au votat „pentru” 98,27% dintre cei care s-au prezentat, după numărarea a 20,64% din voturi, în timp ce în autointulata Republică Populară Luhansk au votat „pentru” 97,83% (21,11% din voturi), precizează RIA, potrivit AFP.

Referendumurile – anunțate în urmă cu doar o săptămână – au presupus ca oficialii proruși să meargă din casă în casă pentru a strânge voturile, uneori însoțiți de soldați, precum și o zi de vot în cadrul secțiilor de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezență minimă la vot. Referendumurile deschid calea pentru ca Vladimir Putin să anexeze cele patru zone, după care ar putea prezenta orice încercare ucraineană de recucerire a acestora drept un atac la adresa Federației Ruse.

Putin a declarat miercurea trecută, pe 21 septembrie, că este dispus să folosească armele nucleare pentru a apăra „integritatea teritorială” a Rusiei. Ucraina a avertizat, la rându-i, în mod repetat că anexarea de către Rusia a unor teritorii suplimentare ar distruge orice șansă pentru reluarea negocierilor de pace.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"