NordNews
Avem ce spune

Primii potențiali candidați la funcția de primar de Bălți. Sunt deranjați de hoție și cumetrism

Reparația drumurilor, construcția unei stații de reciclare a deșeurilor, transport public accesibil pentru toți, dar și lupta cu fenomenul corupției și cumetrismul. Asta promit viitorii candidați la funcția de primar al municipiului Bălți. Ei spun că în toamnă, bălțenii care vor merge la urnele de vot, vor trebui să chibzuiască bine în mâinile cui lasă primăria pentru următorii patru ani.

În timp ce unii și-au anunțat deja public intenția de a participa la scrutinul care va avea loc în ultima duminică din octombrie sau în prima duminică din noiembrie (29 octombrie sau 5 noiembrie 2023), alții se mai gândesc dacă vor sau nu să ajungă în fotoliul de primar.

Nicolai Grigorișin

Actualul primar de Bălți, Nicolai Grigorișin nu vrea să-și piardă funcția.

„În această scurtă perioadă de când sunt primar al municipiului Bălți, am realizat 90 % din promisiunile pe care le-am făcut, zic eu. Îmi iubesc orașul, cred că înțeleg cel mai bine ce vor bălțenii. Îmi pun speranța că oamenii apreciază și văd munca pe care am depus-o pentru ei, pentru binele localității. Sincer să vă spun, văzând cum unii împart bani pentru voturi sau alții, care sunt niște hoți, încercă să ajungă la cârma orașului, m-a făcut să-mi anunț intenția de a candida încă o dată, pentru a proteja acest oraș”, a spus Nicolai Grigorișin.

Grigorișin susține că vrea să ducă la bun sfârșit proiectele demarate de el, în special cele de infrastructură și dezvoltare socială. Edilul a adăugat că susținerea tinerilor și a pensionarilor din capitala de nord a țării este o prioritate pentru el.

 „Una din priorități este reparația străzii Kiev și Dovator pentru care ar fi necesar în jur de 300 de milioane de lei. Pentru mine este important să continui lucrările de dezvoltare a infrastructurii în domenii cum ar fi zonele de agrement, parcurile, lacul orășenesc. În acest an suntem obligați să începem prima etapă, adică amenajarea acestui lac, după care vom continua cu etapa doi, care presupune construcția unui parc de skateboard, terenurilor sportive și așa mai departe. Trebuie să continuăm să amenajăm terenuri de joacă și de agrement în localitate. Pentru mine este important, și eu mereu sunt atent la rugămințile bălțenilor, și aici mă refer la repararea tuturor drumurilor din curțile blocurilor de locuit. Vreau ca toate aceste curți să arate ca cele de pe strada Alexandru cel Bun sau strada sf. Nicolae, adică să fie niște curți moderne, cu terenuri noi de joacă, unde oamenii ar putea să se bucure de ele. Țin să menționez că în unele curți, drumurile n-au fost reparate de 30, 40 sau chiar 50 de ani. Eu, în comparație cu alții, care puneau accent pe reparația unor străzi centrale, am pus accent pe amenajarea terenurilor/drumurilor aferente blocurilor locative, chiar dacă acest lucru nu e atât de vizibil precum reparația unei străzi din centrul municipiului. […] Voi pune accent și pe susținerea tinerilor, în domenii precum învățământul și sportul. Nu mă tem să declar că pe parcursul conducerii noastre, tinerii noștri au înregistrat performanțe de invidiat în domeniul baschetului, boxului, înotului sau judoului. Am contribuit la îmbunătățirea condițiilor lor de activitatea și avem în prezent rezultate frumoase. Voi continua să dezvolt mun. Bălți și din punct de vedere social. În acest sens, vreau ca în timpul apropiat să deschidem un centru de zi pentru copiii cu autism, pentru că am promis acest lucru. Programele pentru pensionari, copii, vor continua și ele”, a conchis Nicolai Grigorișin.

Amintim că Nicolai Grigorișin a acces în funcția de primar de Bălți în iarna anului 2021, fiind ales cu votul a doar 7 148 de alegători. În acest an, Grigorișin susține că nu va mai candida independent, ci din partea Partidului Schimbării.

Pentru că este îngrijorat de modul în care se dezvoltă orașul Bălți, dar şi satele Elizaveta şi Sadovoe, consilierul municipal Sergiu Burlacu spune că va candida pentru funcția de primar, fiind susținut de către Partidul Național Moldovenesc.

Sergiu Burlacu

Spre regretul nostru, al tuturor, de mai mult timp se observă o stagnare a Bălţiului, iar acest lucru mă îngrijorează foarte mult, pentru că asta duce la depopularea celui de-al doilea oraș după mărime din R. Moldova, din care zilnic pleacă familii tinere cu traiul în alte localități. Primăria bălțeană are nevoie de o viziune nouă, proaspătă în ceea ce privește modul de gestionare a administrației locale, este nevoie de un sânge proaspăt, care ar veni într-un pas cu necesitățile reale ale orașului, care ar face tinerii să vrea să rămână acasă – în Bălţi, în Republica Moldova.

La fel ca şi toți bălțenii îmi doresc transport public accesibil, modern şi sigur, care ar ajunge în cartierele oamenilor, Bălţiul Nou, strada Victoriei, regiunea Slobozia, numită în popor “Ugolinik”, strada Kiev, satele Elizaveta şi Sadovoe. Îmi doresc parcuri amenajate, drumuri reparate, servicii de calitate, iar pentru asta avem un șir de proiecte care trebuie inițiate cât mai curând posibil.

Din 2019 până în prezent am fost, probabil, cel mai vocal consilier municipal, am desfășurat cele mai multe audieri ale cetățenilor, am vizitat cartierele din municipiu pentru a discuta cu oamenii la direct, pentru a-i asculta şi pentru a căuta soluții împreună la problemele pe care le întâmpină. […]Imediat după ce bălțenii ne vor delega la conducerea primăriei şi echipa mea din Partidul Național Moldovenesc în Consiliul municipal Bălţi, vom efectua un audit minuțios în cadrul primăriei şi instituțiilor conexe acesteia. Trebuie să oprim toate ilegalitățile şi să-i facem pe cei care au furat acest oraș să întoarcă ceea ce aparține orașului, bălțenilor. Cunosc bine cine, unde şi cum a prejudiciat interesele comunitare, am scos la iveală mai multe scheme prin care sunt sărăciți oamenii noștri. Este timpul să oprim aceste fărădelegi, să-i trimitem să răspundă în fața legii pe cei care ne-au furat”, a spus Sergiu Burlacu.

Potrivit lui Burlacu, în toamna anului curent, municipiul Bălți are șansa de a-și alege la cârma orașului un moldovean care ține la bălțeni și localitate.

Am activat o perioadă îndelungată în mediul privat. La moment activez în cadrul unei societăți cu istoric pentru Bălţi, iar din 2019 activez în calitate de consilier municipal. Prin prisma activității mele publice am demascat nenumărate fărădelegi la nivel local şi regional, am bătut alarma atunci când se punea la cale prejudicierea intereselor comunitare şi acum, în baza experienței obținute, a cunoștințelor acumulate dar şi a cunoașterii la propriu a problemelor majore care trebuie soluționate, nu pot sta într-o parte, privind cum grupările care conduc primăria şi consiliul municipal distrug ceea ce a mai rămas, fură dreptul nostru la un trai decent la noi acasă. Este nevoie de a munci pentru oraș şi pentru bălțeni, iar cei care întâmplător au ajuns în funcții de conducere a municipiului şi sunt astăzi în fotolii comode “la zarabotcă”, asigurându-şi un venit pentru camarila sa, trebuie alungați din primărie şi toate instituțiile subordonate acesteia.

Totodată, trebuie să înțelegem că municipalitatea nu se poate dezvolta fără oameni. Astfel, vom crea condiții favorabile pentru mediul de afaceri la Bălţi, care vor crea locuri de muncă bine plătite, vom crea o infrastructură modernă în baza proiectelor finanțate la nivel internațional şi național pentru ca cetăţenii noștri să se simtă în siguranță şi confort, vom administra eficient banul public, astfel încât banii investiți vor ajunge direct la nevoile oamenilor şi nu în buzunarele unor șmecheri care se îmbogățesc pe nevoile bălțenilor. Orașul nostru va avea un viitor frumos, în care toți bălțenii vor trăi bine!”, a conchis Burlacu.

Amintim că, în scrutinul electoral din 2021, Sergiu Burlacu nu a candidat pentru funcția de primar al mun. Bălți. În acel an, alesul local aspira la funcția de deputat, candidatura acestuia fiind înaintată pe lista Partidului Politic „Democrația Acasă”.

Vladimir Dachi

Un alt politician care se vrea primar de Bălți este și Vladimir Dachi, reprezentantul Partidului Politic „NOI”. Chiar dacă acum doi ani a fost scos din cursa electorală, din cauza că nu a prezentat raportul privind finanțarea campaniei electorale, Dachi crede că, în acest an, bălțenii vor face o alegere corectă.

„Nu știu dacă e corect să dau o notă referitor la șansele mele în cadrul acestui scrutin electoral, Cred că acest lucru ar trebui să o facă poporul, bălțenii. Ei își vor alege viitorul. Am decis că voi candida pentru că trebuie să fie o balanță în țară, în societate, și cred că bălțenii vor face o alegere corectă. Cred că împreună ne vom putea câștiga drepturile garantate prin Constituție pentru că cei care astăzi sunt la Guvernare, și aici mă refer la PAS, uzurpează puterea. În cazul în care oamenii vor dori să afle situația reală din țară și vor dori să lupte contra uzurpării puterii, aceștia își vor da votul pentru un candidat corect și onest. Voi lupta pentru interesele oamenilor, iar o prioritare ar fi crearea unui HUB economic pentru a stimula și dezvolta în acest sens municipiul Bălți. Avem dorință, oameni și resurse financiare în acest sens”, a declarat Vladimir Dachi.

Iar Ion Straciuc, reprezentantul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), formațiune politică care face parte din Mișcarea pentru Popor, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău, alături de Partidul Șor, spune că vrea să ajungă primar pentru a pune capăt corupției, cumetrismului și incompetenței din cadrul instituției publice.

Ion Straciuc

„Fiecare locuitor al orașului trebuie sa găsească în administrația publica locală un sprijin, un partener sigur și o susținere pe măsura. Municipiul Bălți a fost un important centru cultural, economic, științific și turistic, unde de-a lungul timpului au locuit și locuiesc numeroase minorități (evrei, armeni, ucraineni, romi, ruși etc.) Aștept o conlucrare constructivă și calitativă. Doar împreuna sunt sigur că vom aduce acea splendoare, faimă, stabilitate și transformare pe care o așteptă și aspiră fiecare locuitor al municipiului”, a spus Ion Straciuc.

Mai mult, Straciuc se arată încrezător că împreună cu formațiunea politică, a cărui lider este Gheorghe Cavcaliuc, dat în căutare și acuzat de huliganism și fabricarea unor dosare, va transforma mun. Bălți într-un oraș atractiv și dezvoltat.

„Eu cred în șansa mea, cred în capacitățile mele. Am în față o echipă de oameni profesioniști din toate domeniile – profesori, ingineri, constructori, medici, membri ai societății civile, care de-a lungul timpului sau afirmat ca adevărați patrioți, ce au optat  pentru un oraș atractiv și dezvoltat în care cu toții ne vom dori să locuim. Însăși decizia de a rămâne și a contribui la transformarea orașului în unul prosper, ne caracterizează spiritul, intenția și mai mult ca sigur – victoria noastră. Este ceea ce de-a lungul timpului mi-au cerut locuitorii mun. Bălți.

Probleme, dificultăți și necesitați stringente sunt multe. De fapt, municipiul a fost lăsat de izbeliște și majoritatea edililor sau folosit de voturile și încrederea locuitorilor doar pentru a-și crește capital politic și a-și umple buzunarele.

Datorită colaborării noastre cu orașul Bolzano din Italia voi rezolva o problema istorică, vom avea prima stație de reciclare a deșeurilor completă din Republica Moldova, chiar din primul an de activitate. Vom deveni cel mai curat, confortabil și frumos oraș din țară.

Totodată, voi face inventarierea clădirilor primăriei pentru ca oamenii să ce bunuri imobile sunt la balanța primăriei, deoarece sunt bunurile noastre comune, să cunoască de ce bunuri au fost deposedați de-a lungul timpului. Aici mă refer și la fosta maternitate, care se încearcă prin diferite metode să fie scoasă la licitație, doar cu scopul îmbogățirii ilicite. Personal am inițiat procedura de colectare a semnăturilor și este deja un număr mare de semnatari. Acest fapt ne dă speranțe și încredere că acest imobil va rămâne proprietatea orașului.

Inventarierea clădirilor primăriei ne va permite să susținem tinerii antreprenori, le voi da în arendă gratuit, dacă este în scop de producere. Astfel, vom ține tinerii talentați acasă. Așa se vor crea peste 3000 de locuri noi de muncă”, a conchis Ion Straciuc.

Redacția NordNews a discutat și cu activistul civic, Maxim Burduja, care a declarat că nu a decis încă dacă va participa sau nu la alegerile din toamna anului curent.

Maxim Burduja

 

„Mai mult nu, decât da. Trebuie să mă mai gândesc”, a spus Maxim Burduja.

Amintim că, în toamna anului 2021, Burduja a candidat la funcția de primar al mun. Bălți fiind susținut de Partidul Unității Naționale (PUN).

Nici Arina Spătaru nu a luat încă o decizie finală cu privire la candidatura sa. Totuși, aceasta crede că sectorul energetic merită o atenție sporită din partea oricărui candidat.

Arina Spătaru

„Sectorul Energetic al municipiului Bălți este în colaps. Aici ar fi important să stabilim și cine-i vinovatul: fostul ministru Andrei Spânu care a semnat Metodologia, Comisia Situații Excepționale, în frunte cu ex-prim-ministrul Natalia Gavrilița, Ministrul Energiei Victor Parlicov, care ar putea rezolva criza cu o semnătură, dar și prim-ministrul Recean, în prezent șeful Comisiei Situații Excepționale, care are pârghiile de a anula Metodologia.

La moment, tot timpul și toată priceperea o direcționez în acest domeniu. Împreună cu Forumul bălțenilor pentru soluționarea problemelor CET Nord, avem misiunea de a salva sectorul energetic și până în sezonul de iarna viitor să avem siguranța că facturile noastre pentru agentul termic vor fi cu adevărat echitabile și Metodele lor de calcul să fie constituționale.

Sunt de acord cu faptul că unul din factorii care au adus pe butuci sectorul energetic al municipiului Bălți sunt autoritățile municipale. În cazul în care voi decide să candidez la funcția de primar de Bălți, acesta va fi unul din motivele principale”, a declarat Arina Spătaru.

Am încercat să luăm legătura cu Marina Tauber pentru a afla dacă va candida sau nu și în acest an pentru funcția de primar, dar fără rezultat.

 

Contactat telefonic, Alexandr Procopenco, șeful Organizației Teritoriale Bălți a Partidului ȘOR a declarat jurnaliștilor NordNews că „singurul candidat care este în prezent luat în considerare de partid și care este susținut pe deplin de organizația teritorială Bălți este Marina Alexandrovna Tauber”.

 

Iar reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidului „Renaștere”, Platformei „Demnitate şi Adevăr” (DA), Partidului Nostru (PN), Partidul „Ai Noștri”, Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ne-au declarat că formațiunile politice vor avea câte un candidat pentru funcția de primar al mun. Bălți, dar nu sunt încă gată să facă public numele acestuia.

2 Comentarii
  1. […] Citește și: Primii potențiali candidați la funcția de primar de Bălți. Sunt deranjați de hoție și cumetr… […]

  2. […] în luna iunie, și Ion Straciuc, reprezentantul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), spunea că vrea să ajungă primar de […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"