NordNews
Avem ce spune

Primii şase copii dintre cei 13 sportivi blocaţi în peştera din Thailanda au fost scoşi la suprafaţă

Primii şase copii dintre cei 13 sportivi care sunt blocaţi în peştera Tham Luang din Thailanda au fost scoşi la suprafaţă, au informat surse citate de BBC, scrie mediafax.ro
Potrivit surselor multiple, şase persoane au fost salvate până acum, după cum au scris mass-media locale, împreună cu agenţiile de ştiri AFP şi Reuters.


 
„Doi copii au ieşit. La momentul actual se află la un spital din apropierea peşterei”, a informat şeful departamentului de sănătate din Chiang Rai.
„Îi vom examina medical. Nu au fost mutaţi încă”, a adăugat acesta.
Oficialii thailandezi au confirmat duminică dimineaţa că a fost demarată operaţiunea de salvare a celor 12 copii şi a antrenorului acestora, care sunt blocaţi în peştera Tham Luang din Thailanda.
Operaţiunea de salvare a celor 13 sportivi reprezintă un efort internaţional, echipa fiind alcătuită din experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar.
Locotenentul general Kongcheep Tantrawanit a declarat că alţi patru băieţi au ajuns în cea de a treia galerie, centrul de comandă stabilit de marina thailandeză, urmând să fie scoşi din peşteră.
Cei 12 băieţi şi antrenorul lor explorau peştera când au fost surprinşi de inundaţii, în 23 iunie, şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă.
Ben Reymenants, scafandrul belgian care se află la faţa locului şi ajută la operaţiunea de salvare a declarat pentru Het Laat,ste Nieuws faptul că este o cursă contra cronometru deoarece duminică se aşteaptă ca în zonă să cadă ploi abundente, dar trebuie să rămână optimişti.
”Este o cursă dificilă prin labirinturi şi coridoare care sunt şi foarte înguste. Procesul este îngreunat de curenţi, dar vizibilitatea de sub apă este mult mai bună. Mai mult decât atât, ei nu trebuie să înoate prea mult deoarece vor purta o mască de oxigen şi vor fi ţinuţi de mână de scafandri”, a mai spus acesta.
Scrisorile sunt primul mesaj primit de familii de la cei mici, după ce anterior încercările de a instala o linie telefonică în interiorul peşterii au eşuat.
Grupul de copii a fost găsit în interiorul peşterii de scafandrii britanici de salvare luni,  după 10 zile de la dispariţie. Băieţii şi antrenorul lor se refugiaseră pe un petic de sâncă aflat într-o cavernă situată la aproximativ 4 km distanţă de gura de ieşire din peşteră.
Echipele de scafandri le-au furnizat de atunci alimente, oxigen şi îngrijiri medicale, dar există temerin legate de nivelul oxigenului din camera unde se află copiii. Oficialii au spus că aceasta a scăzut la 15%. Nivelul normal este de 21%. Autorităţile din Thailanda au dat însă asigurări că a fost instalată cu succes o gură de aerisire către locul din peşteră unde sunt sportivii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"