NordNews
Avem ce spune

Problematica dosarelor cu „secret de stat” discutată la Procuratura Generală

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat, scrie deschide.md.

Ședința a avut loc în contextul problematicilor reliefate în speța ”ex-directorului SIS”, Procurorul General atenționând asupra necesității selectării atente a materialelor și cauzelor penale ce necesită a fi secretizate, asigurării accesului părților la materiale, modului de desfășurare a urmăririi penale și a cercetărilor judecătorești, și, în special, a condițiilor pronunțării sentințelor pe aceste categorii de dosare.
Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice.
”Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție.”- a menționat Procurorul General, accentuând faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.

De asemenea, în calitate de membru al CSM, Procurorul General a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile ce-i vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"