NordNews
Avem ce spune

Proces penal cu privire la numirea lui Boris Lupaşco în funcţia de judecător la Curtea Constituţională

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției.

Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Amintim că, la data de 23 aprilie a anului curent, deputaţii PSRM-ŞOR au adoptat Hotărârea în urma căreia Boris Lupaşcu a fost numit în funcţia de judecător. Însă la 27 aprilie curent, Înalta Curte a declarat această decizie drept neconstituţională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata