NordNews
Avem ce spune

Proces penal în cazul puiului de zimbru care ar fi fost jupuit și tranșat pe teritoriul RN „Pădurea Domnească”

Oamenii legii au inițiat un proces penal pe marginea cazului în care un pui de zimbru care ar fi fost jupuit și tranșat pe teritoriul Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”. Asta după ce mai mulți foști angajați ai celui mai mare complex natural silvic din nordul țării au recunoscut că ar fi comis mai multe ilegalități la indicația conducerii Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi și Serghei Bucătari, iar ex-directorul Rezervației, Valeriu Svistun, a depus mai multe plângeri la organele de forță pe numele celor doi.

Pe data de 4 martie curent, echipa NordNews a scris despre mărturiile lui Victor Schin și Nicolai Mirca, doi foști angajați ai Rezervației care au recunoscut că la ordinul conducerii Rezervației au jupuit un pui de zimbru.

„Bucătari a spus că trebuie jupuit. L-am jupuit, am scos ce-i principal, ce-i mai bun din zimbru, doi saci de carne și i-am pus în mașina de model Lada NIVADupă asta, Bucătari ne-a spus că mergem la Cuhnești, la el acasă. Ne-am dus la el acasă și am dus carnea, doi saci, după care, împreună cu Nicolai Mirca (fost angajat RN „Pădurea Domnească”), am plecat acasă”, a spus Victor Schin.

„Ne-a spus deodată să nu spunem la nimeniPuiul era cald, noi când îl jupuiam se zbătea carnea. Clar lucru că-mi părea rău, dar ce puteam să facem?  Așa a fost ordinul. Să nu fi fost el, îl duceam așa la groapă. Am venit acasă la domnul Serghei Bucătari (vice-directorul Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”), cu tot cu carne. Carnea am dat-o jos și în timpul acesta cât eram acolo, a venit Marian Țarigradschi (fiul lui Valeriu Țarigradschi, directorul rezervației „Pădurea Domnească” – n.r.), care a luat carnea și a plecat. A doua zi dimineața, domnul Schin m-a dus cu NIVA la RN„Pădurea Domnească” să iau pielea și să o duc la Viișoara, la groapa Bekari”, a adăugat Nicolai Mirca.

Atunci, Serghei Bucătari și Valeriu Țarigradschi au negat toate acuzațiile.

„Sunt niște aberații. Nu-i nimic aici adevăratSunt false, nu corespund realității. Noi, la rândul nostru, Rezervația a scris o cerere la organele de poliție ca să investigheze acest caz, pentru că materialele sunt din 2015, iar din acel an până în prezent s-au schimbat deja patru directori și materialele respective au dispărutNoi presupunem că cel care a făcut denunțul, acela a și sustras materialele foto/video, ca să nu putem demonstra nimic. Tot procesul acesta de incinerare se fotografiază și se filmează. Au fost sustrase din safeul directorului, cu scopul ca pur și simplu să ducă în eroare opinia publică”, a spus atunci Valeriu Țarigradschi, director interimar, Rezervația „Pădurea Domnească”.

„Care acuzații, cum pot să comentez eu ceea ce nu a fost. Nicidecum n-a fost așa ceva. În 2015, eu nici nu eram în administrație, în șefi la „Pădurea Domnească”, eu eram șeful Secției Științe și n-aveam nici o tangență cu zimbrii. Când a decedat acel zimbru, am semnat actul (de constatare – n.r.), a fost făcut proces verbal de către specialiștii ANSA, după care a fost încărcat și dus la groapa Bekari. Noi știm că domnul Svistun, care este anchetat, vrea să devină director. Știm foarte multe, că murdărește conducere ș.a.m.d., dar eu n-am nici în clin nici în mânecă cu toate aceste chestiuni”, a declarat atunci Serghei Bucătari, director adjunct, Rezervația „Pădurea Domnească”.

Pe data de 15 martie curent, prin intermediul platformei VreauInfo.md, jurnaliștii portalului nostru de știri au solicitat informație de interes public de la Procuratura r. Glodeni și Inspectoratul de Poliție Glodeni.

Așa cum informațiile și documentele solicitate prin platforma VreauInfo.md sunt furnizate solicitantului în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informații, la data de 28 decembrie curent (!), Inspectoratul de Poliție Glodeni vine cu un răspuns: privind pretinsele încălcări comise de către membrii comisiei de constatare din cadrul DRSA Glodeni, directorul Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi și vice-directorul Serghei Bucătaru, la moment, materialul este în proces de examinare și urmează a fi transmis în Secția Urmărire Penală a IP Glodeni, întru documentarea conform art. 274 Cod de Procedură penală.


*art. 274 Cod de Procedură Penală al Republicii Moldova: Începerea urmăririi penale


La rândul său, Procuratura raionului Glodeni ne-a informat că plângerea ex-directorului Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, Valeriu Svistun, a fost înregistrată în Registrul 2 al Inspectoratului de Poliție Glodeni și se afla în proces de examinare.

La o lună distanță, jurnaliștii NordNews au aflat că în legătură cu plângerea depusă de Valeriu Svistun pe numele conducerii Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, Inspectoratul de Poliție Glodeni a inițiat un proces penal.

Pe data de 21 aprilie curent a fost remis către organul de urmărire penală pentru examinare conform art. 274 Cod de Procedură Penală. Este în proces de examinare, proces penal […] Materialul se află la examinare în cadrul urmării penale Glodeni. Mai multe detalii nu vă pot da pentru a nu periclita mersul anchetei. În cadrul examinării au fost invitate toate persoanele din cadrul procesului pentru a da explicații”, a declarat Sergiu Vasilos, șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Glodeni.

Contactați telefonic pentru a oferi un comentariu pe marginea inițierii procesului penal, Serghei Bucătari și Valeriu Țarigradschii au refuzat să ne răspundă punctual la întrebări.

„Deacum e veche povestea. S-a închis totul. La revedere”, a spus Serghei Bucătari, director adjunct, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”.

Telefonații pe cei de la poliție. Nu știu care-i soarta la toată povestea asta. Sunt minciuni, mai mult nu am ce vă spune”, a adăugat Valeriu Țarigradschi, director interimar, Rezervația „Pădurea Domnească”.

Contactat telefonic, Valeriu Viscun crede că oamenii legii bat pasul pe loc, dar speră că dreptatea va triumfa.

Am primit o scrisoare de la comisariat precum că materialul dat a fost înregistrat în Registrul R2 al Inspectoratului, iar despre măsurile întreprinse voi fi informat adăugător. Nu prea înțeleg viteza de examinare a acestui material, consider că se lungește prea mult. Voi aștepta să văd ce acțiuni vor fi totuși întreprinse de comisariat, poate voi ieși cu vreo conferință de presă. Plângerea dată a fost adresată și președintei Republicii Moldova, cred că n-am unde mai sus să depun această plângere”, a conchis Valeriu Svistun, ex-directorul Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”.

Portalul de știri NordNews.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în această anchetă.


Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"