Pe data de 10 decembrie 2019 procurorul general al Ucrainei a solicitat printr-un demers întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea Republicii Moldova de extrădare a acestuia.
„Pe 11 decembrie 2019 Procuratura Generală a Federației Ruse ne-a expediat un demers prin care solicita extrădarea numitului pentru a fi tras la răspundere penală pentru o serie de infracțini grave, comise pe teritoriul Rusiei”, spun procurorii.
În prezent, Veaceslav Platon își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.13 după ce a fost condamnat pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă. De asemenea, acesta continuă să fie cercetat penal și pe alte capete de acuzare, cum ar fi: evaziune fiscală, cauzare de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere, delapidarea averii străine.
Ieri seară, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8 căomul de afaceri Veaceslav Platon nu ar trebui să fie eliberat din detenție și nu este posibilă nici reîntoarcerea acestuia în Ucraina, așa cum a cerut procurorul general de la Kiev, într-o solicitare adresată omologului său moldovean Alexandr Stoianoglo.
„Nu este posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul R. Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul R. Moldova și având încă și cetățeania R. Moldova”, și-a spus ministrul opinia.