NordNews
Avem ce spune

Procuratura nu ar dispune de probe în dosarul „Laundromat”. Stoianoglo: „S-a adunat multă maculatură de care nu e nevoie”

Procuratura nu ar dispune de probe în dosarul „Laundromat”, schemă prin care circa 22 de miliarde de dolari din Rusia au fost spălați prin intermediul sistemului bancar moldovenesc. Cel puțin, asta a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a menționat că „s-a adunat multă maculatură de care nu e nevoie”, scrie agora.md

„Inițial, credeam că pe dosarul „Laundromat” avem niște rezultate. Acum opt luni, am stabilit cercetarea informațiilor de care dispunem, ca să tragem la răspundere persoanele implicate. A doua sau a treia zi, procurorul anticorupție a spus că dosarul este enorm, s-a adunat multă maculatură de care nu e nevoie. Timp de 3-4 luni, s-a examinat acest dosar de un grup de procurori. Trei luni în urmă, în acest cabinet, m-au informat despre starea lucrurilor. Primul lucru pe care l-au spus este că nu avem nicio dovadă pe dosarul „Laundromatului”. Am întrebat – ce ați investigat atâția ani? Așa ceva nu se poate. Într-un final, am stabilit un grafic de lucru, acțiuni care trebuie să ducă la descoperirea unor circumstanțe”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Mai mult, procurorul general are dubii că legislația actuală ar permite atragerea la răspundere a celor implicați: „Sunt împotriva faptul că acești judecători să-și constituie activitatea în sistem. În același timp, analizez situația ca procuror. Dosarele de învinuire pe numele judecătorilor nu au fost înaintate în instanță, ci pe ilegalitatea deciziilor. Legea este așa cum este. Trebuie să analizez acțiunile oamenilor în baza legislației. Noi am scos învinuirile doar fiindcă nu există nicio bază legislativă. A fost multă gălăgie, mult praf, dar în afară de maculatură, acolo nimic nu este”.

„Acum sunt multe critici în adresa Procuraturii. Aceste dosare au fost inițiate în 2013. Dar oamenii ar trebui să se întrebe de ce aceste dosare nu a. fost expediate în instanță. Au fost reținute 40 de persoane. Unii nu au avut nicio legătură cu acest dosar. Unii erau reținuți în masă, ca să se obțină mărturii pe numele lui Platon. Majoritatea acestor oameni nu lucrează, și-au pierdut familiile, unii au încercat să se sinucidă”, a adăugat Stoianoglo.

Un studiu elaborat, în 2019, de Transparency International Moldova și de Comunitatea Watchdog.md arăta că suma banilor spălați prin schema „Laundromat” s-ar ridica la 70 de miliarde de dolari. Autoritățile au negat informația, insistând pe suma de aproximativ 22 de miliarde de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"