NordNews
Avem ce spune

Procuratura vorbește despre implicarea lui Plahotniuc în dosarul furtului miliardului

Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Declarația a fost făcută de procurorul general Alexandru Stoianoglo, într-un briefing de presă. Potrivit șefului PG, au fost colectate incontestabile, care demonstrează că anume fostul lider democrat ar fi beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM, informează tv8.md.

Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloace ale BNM – în total, peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre cumpărarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, compania de asigurări ASITO, Casa Modei, Hotelul Național.

Din aceiași bani, Plahotniuc și-ar mai fi asigurat curse charter pentru el și persoanele apropiate, din anturajul său.
Stoianoglo spune că inclusiv în raportul Kroll s-ar face trimite la grupul Plahotniuc și că dovezile ar fi fost ascunse intenționat.

În fapt, s-a stabilit că în Kroll se face trimitere la încă un grup de influență – grupul Plahotniuc, despre care oficial nicăieri, nimic nu se menționa. S-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, dovezi care de fapt existau chiar de la bun început”, a subliniat șeful PG.

Alexandru Stoianoglo a mai subliniat că în privința lui Vlad Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire și se va cere SUA extrădarea acestuia.

I se vor încrimina trei capete de acuzare și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Imediat ce actele vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere în RM, a adăugat procurorul general.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"