NordNews
Avem ce spune

Procurorul General cere controlul constituționalității Decretului privind încetarea mandatului lui Dumitru Pulbere

O nouă sesizare la Curtea Constituțională. Alexandr Stoianoglo solicită controlul constituționalității Decretului Președintelui Maia Sandu, privind încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, deținut de Dumitru Pulbere.

Prin sesizarea depusă, procurorul general mai solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament la 24 august curent.

În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită. Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Amintim că, ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

Citiți și: DOC // Dumitru Pulbere, ex-consilierul lui Dodon, eliberat din funcția de membru al CSP. Maia Sandu a semnat decretul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"